De opleiding

Het eerste jaar van deze duale opleiding is een voltijd studiejaar. Je volgt modules als bestuurlijke informatieverzorging en economie, financiële calculaties en het opstellen van een bedrijfsplan. De inhoud is gebaseerd op vragen vanuit de praktijk.

Bij een duale opleiding leer je ook in de praktijk, met een betaalde baan. Op een accountantskantoor ga je aan de slag met de kennis die je tijdens de opleiding opdoet.

Inhoud van de duale opleiding Accountancy

 

In het eerste studiejaar volg je een brede propedeuse, samen met studenten van de opleidingen Finance, Tax & Advice en Finance & Control. Je doet kennis op over bedrijfseconomische vraagstukken, zodat je als accountant weet wat er speelt. Daarnaast train je vaardigheden die je helpen beter te communiceren en onderzoek te doen. De kennisvakken zijn altijd toepassingsgericht. Met de praktijkopdrachten leer je hoe je de theoretische kennis toepast in de praktijk.

In vier modules leer je om te werken in en met een financiële administratie en bedrijfsprocessen in te richten. Je gaat aan de slag met zakelijke dilemma’s en maakt kennis met het beroep van de accountant. Je gaat al echt de praktijk in om te zien waar je later gaat werken.

Bekijk de modules van jaar 1

In het tweede jaar combineer je werken met leren. Je gaat aan de slag op een accountantskantoor en volgt daarnaast ondersteunende modules op school. Wat je tijdens de lessen leert, kun je in je werk meteen toepassen. Je volgt modules die aansluiten bij je toekomstige werkzaamheden. Hierbij ligt de nadruk op het zelfstandig omgaan met praktijksituaties. De projecten die je met je studiegenoten oppakt, zijn ontwikkeld met mensen uit de praktijk. Zo ga je bijvoorbeeld werken met speciale software voor accountants, zoals CaseWare. Je ontwikkelt op deze manier jouw kennis en vaardigheden om een goede accountant te worden.

Je ontwikkelt je als toekomstig accountant en gaat dieper in op het werken van een financiële administratie en de bijbehorende processen. Zo leer je hoe je deze moet inrichten en controleren.

Bekijk de modules van jaar 2

In de eerste helft van het derde jaar volg je de modules International Mergers & Acquisitions en Externe verslaggeving: de inrichting van de jaarrekening en belastingrecht.

In het tweede deel van het jaar volg je een module die draait om de financiering van een onderneming. De praktijk neemt een steeds grotere rol in binnen je studie. Je krijgt gastcolleges van accountants en oefent je professionele houding. Ook krijg je feedback van een accountant.

Bekijk de modules van jaar 3

Praktijk en theorie komen volledig samen in het vierde jaar. Je volgt het landelijk examen Accountancy (OverAll-Toets) waarbij je alle kennis van je opleiding gaat toepassen op casussen uit de praktijk.

In het tweede deel van het vierde jaar ga je afstuderen. Je voert een onderzoek uit bij het accountantskantoor waar je werkt. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken hoe de controlewerkzaamheden van een Nederlands bedrijf in kaart worden gebracht. Of welke procedures bedrijven hebben voor auditsoftware.

Bekijk de modules van jaar 4

Meer weten over deze opleiding?

Tijdens een duale opleiding leer en werk je tegelijkertijd. Naast je opleiding heb je een betaalde functie in een organisatie die aansluit bij jouw opleiding. Je doet werkervaring op, voert studieopdrachten uit op je leerwerkplek en kunt alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

Tijdens de duale bachelor Accountancy leer je op deze manieren:

  • hoorcolleges
  • werkcolleges
  • projecten
  • gastcolleges
  • praktijk(ervaring)

Tijdens de duale opleiding Accountancy leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

De opleiding Accountancy duaal duurt vier jaar. Afhankelijk van je kennis en ervaring kun je vrijstelling krijgen voor één of meer studieonderdelen. Tijdens een intakegesprek kijken we of je hiervoor in aanmerking komt. De examencommissie besluit daarna of je de vrijstelling(en) krijgt.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 1500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

Luke Peek, oud-student bacheloropleiding Accountancy Duaal

"Door de opleiding duaal te volgen kon ik de theorie gelijk in de praktijk brengen."

Luke Peek (27) Oud-student Accountancy Duaal

Interesse in de bachelor accountancy?

Heb je nog vragen?