Enterprise Architecture

De module Enterprise Architecture geeft je inzicht in de relevantie van enterprise architectuur (EA) en met name de relatie daarvan met digitale transformatie.

Cursus Business Analist: voorbeeld van een lessituatie

We behandelen verschillende dimensies en invalshoeken van Enterprise Architectuur (EA). Je leert EA-principes en -modellen op te stellen. Ook de volwassenheid en governance van de EA worden besproken alsmede de rol van de enterprise architect als adviseur voor het management bij besluitvorming.

Volg je deze module als onderdeel van een post-bacheloropleiding of de gehele masteropleiding, dan is bij deze mastermodule een opleidingsdag in Consultancy & Persoonlijke vaardigheden een verplicht onderdeel. Dit geldt niet wanneer deze mastermodule als losse module volgt. 

Handig om te weten

Startmoment september en februari
Lesdata De lessen vinden plaats op dinsdag van 14.30 - 21.15 uur
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3850 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers 6 - 18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering en microcredential

Persoonlijk advies

We helpen je graag verder! Neem contact op voor antwoord op je vragen over de opleiding en je toelaatbaarheid.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Tijdens de mastermodule Enterprise Architecture komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Introductie en overview enterprise architectuur
 • Overview en aanpak relevante frameworks
 • Doelstellingen enterprise architectuur
 • De relatie van enterprise architectuur met strategie, portfolio, programma en agile teams
 • Architectuurprincipes
 • Governance en leiderschap
 • De rol van de architect als adviseur voor het management
 • De rol van de architect bij de ondersteuning van besluitvorming
 • Stakeholdermanagement
 • Trends in ICT en de impact op enterprise architectuur (zoals kunstmatige intelligentie, cloud, agile, micro services, toenemende complexiteit en cyber war)
 • Capability mapping en value stream mapping
 • ArchiMate
 • Alternatieve architectuuroplossingen
 • Best practices en valkuilen

 

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. Een module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen, een paper of presentatie en een opleidingsdag Consultancy en Persoonlijke Vaardigheden.

Je:

 • hebt een overzicht van de architectuur discipline
 • bent in staat om middels een architectuuraanpak invulling te geven aan strategische verandering van een organisatie (digitale transformatie)
 • kent de belangrijkste frameworks en aanpakken
 • begrijpt de rol, toegevoegde waarde en positionering van architectuur in een organisatie
 • hebt op hoog niveau kennis van de trends op het gebied van architectuur en de impact hiervan op het architectuurlandschap
 • bent in staat om enterprise architectuur principes en modellen op te stellen
 • kan met de belangrijkste betrokkenen (stakeholders) communiceren over architectuur
 • bent in staat om architectuuroplossingen in kaart te brengen en te motiveren

Toelating

Om de mastermodule Enterprise Architecture te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau.

We gaan graag met je in gesprek om je vragen over de opleiding te beantwoorden en je toelaatbaarheid vast te stellen, op basis van je CV tijdens het intakegesprek. Je meldt je hiervoor aan via de persoonlijk advies button onderaan de pagina.

Docenten

De colleges worden voor een groot deel gegeven door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.

Na deze opleiding

Wanneer je de mastermodule Enterprise Architecture succesvol hebt afgerond, krijg je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Daarnaast kun je een microcredential (een erkend digitaal certificaat waarmee je aantoont wat je hebt geleerd) aanvragen. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan een van de post-hbo-leergangen, of kies voor de Master of Informatics (NVAO geaccrediteerd).

Wanneer je deze module succesvol afrondt, krijg je een microcredential. Dat is een landelijk erkend, digitaal certificaat voor een kleine onderwijseenheid. Hiermee toon je aan welke kennis en vaardigheden je hebt opgedaan in deze module. Omdat het een digitaal certificaat is deel je dit makkelijk online (bijvoorbeeld op LinkedIn) en kan je het aan je cv toevoegen.

Flexibel studeren en laagdrempelig specialiseren, om- en bijscholen

Microcredentials maken flexibel studeren mogelijk. Je kan bijvoorbeeld module X volgen aan de HU en later aanvullen met module Y aan een andere hogeschool of universiteit. Ook maken ze specialiseren, om- en bijscholen laagdrempeliger. Je hoeft namelijk niet per se een volledige opleiding af te ronden om een waardering te krijgen.

Uiteindelijk moet het mogelijk worden om microcredentials te ‘stapelen’ tot een afgeronde opleiding, zoals een bachelor of master. Zover is het nog niet, maar het is met een microcredential al wel eenvoudiger om binnen een opleiding vrijstellingen aan te vragen.

Pilotfase

Op dit moment loopt er een pilot met microcredentials. Dat betekent dat het aantal modules dat gewaardeerd wordt met een microcredential, nog beperkt is. We verwachten dat dat aantal en het aantal onderwijsinstellingen dat modules waardeert met een microcredential, in de de toekomst zal toenemen.

Bekijk ook de volgende video's:

Microcredentials: wat zijn het, wat heb je eraan en waarom doet de HU mee aan de pilot?

Wat zijn microcredentials?


Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een aantal post-hbo-leergangen en de Master of Informatics. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na deze module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Overige informatie

De mastermodule Enterprise Architecture kost € 3850, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Wanneer je na één mastermodule besluit de post-hbo-opleiding te vervolgen dan is je investering € 6600 (totale investering post-hbo-opleiding € 10.350).

Mocht je besluiten na één masterclass de master te vervolgen dan is je investering € 17.750 en € 500 voor de studiereis (totale investering master € 21.500 exclusief studiereis).

Alle bedragen zijn vrij van btw en inclusief boeken en readers.

Hogeschool Utrecht organiseert regelmatig een informatiemiddag voor de ICT deeltijdopleidingen. Deze worden aangekondigd via de LinkedIn pagina.

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.


Hogeschool Utrecht organiseert geregeld 'De Master Spreekt...' events.

Aankomende events

1 maart Machine Learning Architectuur

Vorige event

Om je een indruk te geven van mogelijke onderwerpen, vonden in deze reeks eerder plaats: De Master spreekt...

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

Waarom Enterprise Architecture bij de HU?

 • Kies voor een topopleiding

  Deze mastermodule is onderdeel van de Master of Informatics, uitgeroepen tot topopleiding door de Keuzegids Masters 2017.

 • Stroom door naar post-hbo-leergang of master

  Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan kun je eenvoudig doorstromen naar een post-hbo-leergang of de Master of Informatics.

 • Vergroot je netwerk

  Je hebt veel contact met vakgenoten en docenten. Hierdoor bouw je aan een sterk netwerk.

Deze opleiding is ook onderdeel van:

Direct contact

Volg deze opleiding