De opleiding

Bij de duale hbo-opleiding Medische Hulpverlening ga je twee dagen per week naar school. De overige dagen werk je in je eigen functie bij je zorginstelling. Je combineert je studie met je werk in de zorg. In de laatste anderhalf jaar van de opleiding zorgt je werkgever voor een praktijkleerplaats binnen de acute en/of intensieve zorg. Tijdens de opleiding wordt veel van jouw zelfsturend vermogen verwacht.

Medische Hulpverlening, tijdens de opleiding

Inhoud van de duale opleiding Medische Hulpverlening

In het eerste studiejaar doe je uitgebreide kennis op over het menselijk lichaam en de vitale functies. Je gaat actief oefenen met de medische vaardigheden die je nodig hebt in de acute en intensieve zorg. Je leert hoe je een klacht van een patiënt vertaalt naar een heldere werkdiagnose en een passende behandeling. Hierbij maak je gebruik van klinisch redeneren volgens het geneeskundig proces en evidence-based practice. Je maakt een begin aan jouw ontwikkeling als reflectieve en onderzoekende beroepsprofessional zodat je uiteindelijk in staat bent om je te verhouden tot jezelf, tot anderen en tot complexe situaties.

Na het eerste jaar weet je al veel over de vitale organen, zoals hart, nieren en longen. In het tweede jaar behandelen we de minder vitale orgaansystemen, zoals de spijsvertering, het hormoon-, en het urogenitale stelsel. Ook leer je over psychiatrische aandoeningen, zoals psychose en depressie, die je in een stage kunt tegenkomen en leer je over acute zorg aan kinderen. Deze zorg loopt uiteen van het herkennen van bekende kinderziektes tot aan het reanimeren van kinderen.

Vanaf het derde jaar wordt er meer specialistische kennis aangeboden op het gebied van acute zorg en intensief klinische zorg. Je leert omgaan met stress en hoe je de hulpverlening organiseert in complexe situaties.

Daarnaast heb je een vrije keuzeruimte van vijf maanden. Je kunt deze ruimte zelf invullen door het volgen van een minor naar keuze.

Het vierde leerjaar staat in het teken van praktijkleren en je afstudeeronderzoek.

De Medische Hulpverlening docenten

Je krijgt les van gerenommeerde experts uit diverse hoeken van de gezondheidszorg. Alle docenten hebben een afgeronde masteropleiding en/of wetenschappelijke promotie afgerond. Ook gastdocenten worden ingezet om hun specifieke kennis over te dragen zoals een jurist, een verloskundige en een bewegingstherapeut.


Meer weten over deze opleiding?

Tijdens een duale opleiding leer en werk je tegelijkertijd. Naast je opleiding heb je een betaalde functie in een organisatie die aansluit bij jouw opleiding. Je doet werkervaring op, voert studieopdrachten uit op je leerwerkplek en kunt alles wat je leert meteen in de praktijk toepassen.

De opleiding bestaat uit 240 studiepunten, exclusief eventuele vrijstellingen. De studiebelasting is gemiddeld 28 uur per week. Bij de duale hbo-opleiding Medische Hulpverlening krijg je te maken met verschillende lesvormen zoals hoorcolleges, werkcolleges, vaardigheidstrainingen, bijeenkomsten klinisch redeneren en begeleidingsbijeenkomsten ter voorbereiding op de praktijktoetsen.

Tijdens de duale opleiding Medische Hulpverlening leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en van het contact tussen studenten en docenten.

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je het eerste jaar ongeveer € 1000 kwijt. Voor de rest van je opleiding is dit ongeveer € 500. Deze kosten worden meestal betaald door je werkgever.

De medisch hulpverlener wordt in de Wet BIG opgenomen.
Op 1 mei 2022 is de experimentele status voor de medisch hulpverlener gestopt. De medisch hulpverlener wordt opnieuw opgenomen in het register zodra het beroep werkelijk in de Wet BIG is opgenomen in de toekomst.

Foto van Mark Zanstra

"Ik breng mijn praktijkkennis naar de opleiding doordat ik nog deeltijd werkzaam ben binnen mijn eigen vakgebied, ambulancezorg."

Mark Zanstra (53 jaar) Docent
Medische Hulpverlening, Foodcourt Padualaan 101

Interesse in de bachelor Medische Hulpverlening Duaal?