Programming for Data Science

Hoe ontsluit je data en verwerk je het tot bruikbare inzichten? De programmeertaal Python biedt heel veel mogelijkheden om data te ontsluiten, te prepareren en te analyseren. De mastermodule Programming for Data Science behandelt de basiscompetenties van deze keten. 

HU Deelijtdopleidingen

Data geeft heel veel mogelijkheden. In de mastermodule Programming for Data Science staat de bekende programmeertaal Python centraal.

 • Python for Data Science
  Python is de snelstgroeiende programmeertaal voor het doen van data science. Bedrijven wereldwijd gebruiken Python om inzichten uit hun gegevens te oogsten en een voorsprong op de concurrentie te nemen en heeft inmiddels een grote community. Dit onderdeel richt zich specifiek op het gebruik van Python voor data science.
 • Verschillende, veel gebruikte, packages passeren de revue, samen met basis python elementen als datatypes, packages, functies, loops en API’s. 

Volg je deze module als onderdeel van een post-bacheloropleiding of de gehele masteropleiding, dan is bij deze mastermodule een opleidingsdag in Consultancy & Persoonlijke vaardigheden een verplicht onderdeel. Dit geldt niet wanneer deze mastermodule als losse module volgt. 

Handig om te weten

Startmoment November en april
Lesdata informeer bij de opleiding
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3850 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers 6-18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Persoonlijk advies

We helpen je graag verder! Neem contact op voor antwoord op je vragen over de opleiding en je toelaatbaarheid.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De volgende onderwerpen komen aan bod, waarbij theorie en praktijk worden continu afgewisseld:

 • Introductie in Python (e.g. datatypes, statements, expressions)
 • Programming (e.g. packages, functies, loops)
 • Dataloading en uitwisseling (e.g. database connecties en API’s)
 • Datapreparatie: transformeren en mappen van data (gebruik van pandas en dataframes)

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. Een module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen, een paper of presentatie en een opleidingsdag Consultancy en Persoonlijke Vaardigheden.

Je leert (in Python):

 • de basisprincipes voor programmeren;
 • data te laden en in te lezen;
 • om data op te schonen.

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.

Toelating

Om de mastermodule Programming for Data Science te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau.

We gaan graag met je in gesprek om je vragen over de opleiding te beantwoorden en je toelaatbaarheid vast te stellen, op basis van je CV tijdens het intakegesprek. Je meldt je hiervoor aan via de persoonlijk advies button onderaan de pagina.

Na deze opleiding

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een post-hbo-leergang en de Master of Informatics - Applied Data Science. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Na deze opleiding

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een post-hbo-leergang en de Master of Informatics - Applied Data Science. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Waarom bij de HU

 • Stroom door naar een post-hbo-leergang of master

  Wil je na deze module verder studeren? Dan kun je doorstromen naar een post-hbo-leergang of de Master of Informatics.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de flexibele en modulaire opzet van de studie kun je deze goed inpassen in je drukke leven.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Direct contact

Deze opleiding is ook onderdeel van: