HU leert studenten bouwen in de metaverse

De metaverse is de volgende fase na het huidige internet. Maar wat is de metaverse nu eigenlijk en wat kun je ermee? Pascal Mariany is senior docent van de Associate degree (Ad)-opleiding Digitale Techniek en Media van Hogeschool Utrecht (HU). Tijdens het HU Samen Digitaal Café vertelde hij hoe studenten van deze opleiding bouwen voor de metaverse.

De metaverse is de laatste paar jaar steeds meer in ontwikkeling. Metaverse, of ‘metaversum’ in het Nederlands, is het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3D-ruimtes waarin gebruikers interactief kunnen rondkijken en handelen, vaak door middel van avatars: virtuele, driedimensionale figuren.

Nieuwste technologie in het onderwijs

“De metaverse is de volgende stap na het huidige internet met al zijn middelen, zoals social media en interactieve mogelijkheden”, vertelt docent Pascal Mariany. “In de Ad-opleiding Digitale Techniek en Media bereiden we studenten hierop voor. Ze worden opgeleid tot professional op het gebied van broadcasting, digitale productontwikkeling en extended reality (XR). Het is een tweejarige, op de praktijk gerichte opleiding tussen mbo-4 en hbo-bachelor in, die we hebben ontwikkeld vanwege de steeds grotere vraag uit het werkveld naar zulke professionals. In ons onderwijs leren studenten de nieuwste technologieën toe te passen. De metaverse zal de komende jaren op veel manieren toegepast worden, verwachten we. Dus het is belangrijk dat onze studenten XR-omgevingen snappen én kunnen bouwen.”

Bouwen in extended reality

“De metaverse wordt vaak beschreven als een virtuele wereld die is gebaseerd op XR-technologieën. Extended reality (XR) is een verzamelterm voor technologieën die de fysieke werkelijkheid uitbreiden met de digitale wereld. Zoals virtual reality (VR), waarbij je in een volledig virtuele omgeving terechtkomt, en augmented reality (AR), waarbij digitale objecten en informatie zijn toegevoegd aan de echte wereld. XR is niet alleen interactief maar ook immersief, dat wil zeggen dat iemand in een ervaring wordt 'ondergedompeld', omdat alle zintuigen worden aangesproken.”

De studenten leren bouwen in Unity en Unreal Engine. Dat zijn eigenlijk game engines waarmee je XR-omgevingen voor de metaverse kunt bouwen. Ze krijgen ook allerlei digitale vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor deze branche, zoals Design Thinking en 3D-modelling. Onze opleiding werkt samen met het XR Lab en de Metaverse werkplaats in Hilversum. Door Rufus Baas, kwartiermaker van deze werkplaats, zijn veertig Meta Quest 2 VR-headsets van Meta beschikbaar gesteld. Daar zijn we erg blij mee.”

Opdrachtgevers

“In december 2022 zijn de studenten aan de slag gegaan om voor vijf opdrachtgevers afkomstig uit diverse sectoren een concept uit te werken in de metaverse”, vervolgt Pascal Mariany. “Zo wil het Technology Lab van Albert Heijn graag een XR-omgeving om nieuwe magazijnmedewerkers sneller te kunnen inwerken. Ramazan Eksik, HU-docent/ontwikkelaar van de Ad Bouwmanagement wil graag dat eerstejaarsstudenten via de metaverse kunnen kennismaken met bouwmaterialen. Voor een Educational Techology (ED-tech) start-up bouwen studententeams leerervaringen zoals evenementenruimtes in de metaverse. De HU-opleiding Vaktherapie is op zoek naar simulaties voor patiënten die laaggeletterd of anderstalig zijn, waarin ze bijvoorbeeld kunnen aangeven hoeveel pijn ze ervaren. En zo zijn er nog meer opdrachtgevers met specifieke wensen en eisen voor XR-omgevingen die bijdragen aan de groei van de metaverse.”

Lichtere headsets

“Behalve Meta zien ook andere grote techbedrijven zoals Microsoft het belang van de metaverse. Facebook heeft zijn naam zelfs veranderd in ‘Meta’ om de grote ambities in deze richting te benadrukken. In de metaverse zet je een speciale bril of headset op. Je kunt dan bijvoorbeeld in Microsoft Teams drie of vier beeldschermen tegelijk zien en slepen met je handen in plaats van een muis. Zo wordt werken en vergaderen met anderen nog efficiënter. Je kunt in de metaverse ook te maken krijgen met AI en met fictieve personen, net als in de gamewereld. Die avatars zijn gebaseerd op echte personen met echte gedragingen en gesimuleerde emoties. Zo’n avatar kan bijvoorbeeld wegkijken als jij een te saai verhaal houdt.”

“Er komen lichtere headsets aan, waardoor deze technologie toegankelijker zal worden. De verwachting is dat steeds meer functies geïntegreerd zullen kunnen worden in je normale bril, half transparant in de bovenhoek, terwijl je het geluid hoort via oortjes. Dan hoef je geen telefoon meer bij je te hebben, een speciale bril op te zetten, of ergens op in te loggen.”

“Het is goed om kritisch te kijken naar deze technologische ontwikkelingen, zoals de verslavende werking van apps. Maar de voordelen zijn toch groter dan de nadelen, vinden wij. Bovendien, studenten leren al bij ontwikkeling van dit soort producten rekening te houden met het perspectief van de gebruiker, zoals privacy.”

Samenwerking

“Expertisegebied Samen Digitaal wil zowel binnen als buiten de HU de inzet van mensgerichte technologie stimuleren. Daarom zijn we blij dat we onze kennis kunnen delen bij het Samen Digitaal Café. Want ook in bijvoorbeeld bouw, zorg en onderwijs zijn er veel mogelijkheden om dit soort technologie toe te passen. HU Bachelor Vaktherapie en HU Ad Bouwmanagement hebben de stap al genomen om metaverse binnenkort in te zetten in het onderwijs. We willen de samenwerking graag voortzetten en uitbreiden.”

Meer informatie over Samen Digitaal kun je vinden op www.hu.nl/samen-digitaal. Opleidingen en bedrijven die geïnteresseerd zijn in samenwerking kunnen contact opnemen met de opleiding Digitale Techniek en Media via addtm@hu.nl of met samendigitaal@hu.nl. HU-medewerkers kunnen ook deelnemen aan de HU Samen Digitaal Community op Teams

Tekst: Mariek Hilhorst

Deel dit artikel