Samen Duurzaam

Het huis van de toekomst

Hoe verduurzamen we de woningbouw?

Huizen bouwen zónder het milieu te belasten – hoe pak je dat aan, vroegen onze studenten zich af. Ze onderzochten dit door een huis te bouwen met duurzame materialen. “We vonden dat beton en steen te veel nadelen hebben: als je werkt met zware materialen, heb je op de bouwplaats zware machines nodig en die produceren veel stikstof. Daarnaast komt er te veel fijnstof van steen en beton af, als je het bewerkt.” De studenten kozen voor hout. “Hout isoleert niet alleen goed: tijdens hun groei slaan bomen CO₂ op.”

Innovatief huis

"Het zit vol met de nieuwste innovaties die op dit moment te vinden zijn."

Klimaatneutraal

Het huis is bijna volledig zelfvoorzienend. Met vierentwintig zonnepanelen op het dak genereert het genoeg stroom. Een accu zorgt ervoor dat niet-gebruikte stroom niet in het net verdwijnt, maar dat je er ’s avonds alsnog gebruik van kunt maken. Het allernieuwste model warmtepomp, dat de studenten van een sponsor kregen, houdt het huis warm - de geïsoleerde panelen en het driedubbele glas houdt de warmte goed binnen. Maar ook met water springt het huis duurzaam om: de douche zuivert douchewater en hergebruikt het. Als je onder het water staat voegt de douche aan het hergebruikte water 1,2 liter vers water per minuut toe - dat scheelt 38,8 liter water per minuut.

"Bij dit huis hoef je nooit te breken  - ook niet als je een uitbouw wilt maken"

RUTGER
student Bedrijfskunde

Groeit mee met je levensfase

De panelen, waar de vloer, muren en het dak uit bestaat, kun je eenvoudig aan elkaar vastmaken. Als starter op de woningmarkt begin je klein – met weinig panelen. Wanneer er gezinsuitbreiding komt, kun je met een paar panelen uitbreiden. Gaan je kinderen het huis uit? Dan verkoop je de overbodige panelen en kan een ander ze weer hergebruiken. Zo hoef je niet te verhuizen om groter of kleiner te gaan wonen.

Initiatief van studenten

"Studenten zijn zelf verantwoordelijk, en dat zorgt voor een ultieme manier van leren."

Een duurzaam huis bouw je samen

Zo'n hypermodern huis bouwen vanaf nul, dan doe je natuurlijk niet alleen. Meer dan vijftig studenten werkten eraan mee: zowel hbo- als mbo-studenten, in vakgebieden van Bouwkunde tot Rechten. Ook tientallen sponsors uit de bouw- en installatiebranche zijn bij het project aangesloten, door apparatuur en kennis te delen. 

Samenwerken aan het Celciushuis

Video afspelen
1:33
student en docent

Een grote verantwoordelijkheid en veel vertrouwen

Student Rutger: “Dit voelt heel anders dan een vak volgen. Hier hangt écht iets vanaf. De sponsors en docenten investeren veel en geven ons veel vertrouwen. Daardoor heb je ook een grote verantwoordelijkheid”. Studenten leerden samenwerken met ‘collega’s’ van andere opleidingen en een professionele relatie te onderhouden met hun sponsors. Voor sponsors is het project interessant omdat ze jong talent kunnen ontmoeten en meten hoe hun nieuwste apparatuur samenwerkt met andere duurzame innovaties.

Thuis in de toekomst

Een innovatiewerkplaats in het Amersfoortse Hoefkwartier

Het Celciushuis krijgt een plek in het Hoefkwartier in Amersfoort. De Hoef is een kantorenwijk met onderwijsinstellingen, die de komende jaren transformeert tot een stadswijk waar wonen wordt gecombineerd met werken, leren en ontspannen. Het Celciushuis functioneert daar als een innovatiewerkplaats waar bewoners van het Hoefkwartier, bedrijven, studenten, onderzoekers kunnen leren, werken en onderzoeken.

Gebouw op grasveld

Onderzoek, onderwijs en praktijk komen samen

Meer weten over duurzaam wonen?

portret nadia verdeyen

Nadia Verdeyen

  • Directeur Centre of Expertise Smart Sustainable Cities