Samen Digitaal

Slimme afvalbak helpt voedselverspilling tegengaan

Restaurants gooien dagelijks enorm veel voedsel weg. Als koks precies weten wat wanneer de prullenbak in gaat, kunnen ze slimmer inkopen en zowel op het milieu als op hun budget besparen.

“We zijn een beetje uit het oog verloren hoe raar het is om een kip op te laten groeien, naar de slacht te brengen, te bakken en daarna linea recta de prullenbak in te gooien”, zegt Kevin Leunissen, eigenaar van het bedrijf HP2 Consulting. “We verdringen dat omdat het lastig is om niet te veel én niet te weinig voedsel in te kopen.”

voedselverspilling enorm in restaurants

“Het probleem van voedselverspilling hebben jij en ik, maar het speelt op een nog veel grotere schaal bij restaurants. Voor koks is het vrij onvoorspelbaar wat hun gasten gaan bestellen. Ze moeten dus standaard veel meer in huis hebben dan ze gaan verkopen. En dus gaat er ook meer de prullenbak in. Mijn opdrachtgever, Orbisk, bedacht daar een oplossing voor.”

Prullenpak analyseert afval

“De data heeft pas waarde als de kok er wat mee kan”

prullenbak wordt smart device

Koks zetten hun kliko op een weegschaal en hangen er de food-waste-monitor boven. De monitor scant en ‘begrijpt’ welk voedsel er precies wordt weggegooid. De weegschaal geeft door om hoeveel voedsel het gaat.

"Misschien zien ze dat er altijd friet overblijft en brengen ze de porties terug. Of zien ze dat er in november vaak rode kool wordt besteld, maar in december nauwelijks. Dan kan het in december van het menu af."

Nicolas Rodrigues Cuellar
student HBO-ICT

Een app die de kok de juiste inzichten geeft

HU-studenten van de opleiding HBO-ICT maakten een app die deze data inzichtelijk maakt voor koks. “Door de app krijgen ze meer inzicht in de behoeftes van hun gasten. Daar kunnen ze bestellingen en bereidingen op aanpassen,” zegt student Nicolas Rodrigues Cuellar.

Bespaart het restaurant tijd en geld

“Hij rekent uit hoeveel ik weggooi aan prijshoeveelheden. Ik denk dat dat mij drie uur per week bespaart.”

Snel besparingsideeën voor de keuken

Kok Floris vindt het handig: “Ik heb gewerkt bij restaurants waar voedselverspilling niet in de gaten werd gehouden – daar gingen enorm veel ingrediënten ongebruikt de kliko in. Nu ik hier zelf de keuken run, vind ik het wel belangrijk om het in de gaten te houden. Ik was wekelijks zeker drie uur bezig met noteren wat er was weggegooid en omrekenen hoeveel budget daarmee eigenlijk was weggegooid. Die tijd en dat budget besteed ik natuurlijk veel liever aan het bedenken van nieuwe ideeën voor een menu waar mijn gasten blij van worden.”

Minder voedselverspilling 

“De kok zorgt uiteindelijk voor de impact”

Samen maken we impact

Het project levert nog meer op, dan een oplossing voor koks die bewuster willen omgaan met voedsel. We leiden op deze manier namelijk ICT-professionals op, zoals Nicolas, die op een innovatieve manier kunnen omgaan met de uitdagingen in de huidige samenleving. Zo werken we aan een toekomst van nog veel meer slimme oplossingen. Samen.

Meer weten over samenwerken aan innovatieve ICT-projecten?

Gert van Hardeveld

Gert van Hardeveld

  • Teamlead en coach OPEN-ICT

Onderzoek, onderwijs en praktijk komen samen