Gezondheidsvaardigheden bij kinderen (HeLiKids)

Mondhygiëniste behandelt kind
Gezondheidsvaardigheden bij kinderen

Dit promotieonderzoek richt zich op gezondheidsvaardigheden bij kinderen van 9-12 jaar in Nederland in het kader van preventie en gezondheidsbevordering. Vanuit de samenleving, overheid en gezondheidszorg is er veel vraag naar meer inzicht in gezondheidsvaardigheden bij deze doelgroep. Gezondheidsvaardigheden zijn nodig om gezondheidsinformatie te kunnen vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen. Hierdoor kan iemand de juiste keuzes maken voor diens gezondheid of die van anderen, om zo gezond mogelijk te kunnen leven.

Doel

Het onderzoek heeft twee doelen:

  1. Inzicht krijgen in welke gezondheidsvaardigheden van toepassing zijn op kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar;
  2. Het identificeren van potentieel succesvolle ingrediënten voor het aanleren van optimale gezondheidsvaardigheden bij kinderen.

Resultaten

Beoogde resultaten van het onderzoek zijn:

  • Een overzicht van operationalisaties (uitwerkingen of beschrijvingen) van gezondheidsvaardigheden bij kinderen van 9-12 jaar;
  • Welke gezondheidsvaardigheden belangrijk zijn bij kinderen van 9-12 jaar in Nederland;
  • Inzicht in hoe kinderen deze gezondheidsvaardigheden aan kunnen leren.

Looptijd

01 september 2019 - 31 december 2024

Aanpak

Eerst is een scoping review uitgevoerd naar de operationalisatie van gezondheidsvaardigheden. Daarnaast is een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar de begrijpelijkheid en toepasbaarheid van een Nederlands meetinstrument voor gezondheidsvaardigheden. Ook hebben focusgroepen plaatsgevonden met kinderen over wat zij verstaan onder gezondheidsvaardigheden.

 

In een Delphi studie zal in twee fasen met nationale en internationele expert consensus worden bereikt over welke operationalisaties belangrijk zijn voor (Nederlandse) kinderen van 9-12 jaar. Als laatste wordt er een onderzoek uitgevoerd waarbij kinderen, ouders en scholen samenwerken om een plan te ontwikkelen waarmee kinderen op school gezondheidsvaardigheden leren en we deze kunnen meten.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

We werken samen met de volgende organisaties:

  • Amsterdam Public Health research institute
  • Academische werkplaats Noord Holland
  • Gemeente Utrecht afdeling Volksgezondheid
  • Bibliotheek de Tweede Verdieping te Nieuwegein

Begeleiding promotie

Het promotieonderzoek wordt begeleid door promotor Prof. Dr. Mai Chin A Paw van VUmc en begeleidend Lector Katarina Jerković-Ćosić. Er wordt samengewerkt met verschillende lectoraten.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Wieke van Boxtel | onderzoeker | lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg

Wieke van Boxtel

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Innovaties in de Preventieve Zorg