Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede

Armoede zien, het durven te bespreken en er iets mee te doen is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. We willen dit aanpakken met dit project waarin we een werkwijze ontwikkelen die mensen hierbij kan helpen.

Doel

Het doel van het project is het ontwikkelen van een werkwijze voor vrijwilligers en professionals voor het signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van processen en structuren die tot (verborgen) armoede leiden of die bestendigen.

Resultaten

De werkwijze moet professionals en vrijwilligers houvast bieden om van betekenis te zijn voor mensen in armoede. Vanuit wat degene in armoede kan en wil, zo mogelijk met het netwerk.

Looptijd

01 september 2019 - 30 juni 2021

Aanpak

Vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, mensen met ervaringskennis en professionals ontwikkelen samen een werkwijze en bijbehorende train-de-trainer en proberen de werkwijze uit in hun praktijk. Hierbij wordt inspiratie opgedaan bij Bindkracht in Armoede, een vergelijkbare werkwijze ontwikkelt in België.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners

De werkplaatsen Sociaal Domein Utrecht, Nijmegen en Twente nemen deel aan het project. In iedere regio wordt een lokale projectgroep (in Utrecht, Lingewaard en Oldenzaal) ingericht die bestaat uit mensen met ervaringskennis, vrijwilligers, professionals, docenten en onderzoekers van de Hogeschool.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?

Mirjam Gademan | Docent, begeleidingskundige, onderzoeker | Participatie Zorg en Ondersteuning

Mirjam Gademan

  • Onderzoeker
  • Lectoraat: Participatie Zorg en Ondersteuning