Via diverse opdrachtgevers zijn wij al betrokken bij lokale initiatieven om gezondheid te bevorderen: gemeenten, bibliotheken, welzijnsorganisaties en zorgorganisaties. We bieden onze partners in de regio meer inzicht in de lokale ervaringen en behoeften van burgers op het gebied van gezondheid, met nadruk op preventie, leefstijl en gezondheidsbevordering. Inzichten die deels buiten beeld blijven in bestaande rapportages.

Met een interprofessionele blik op preventie werken we samen aan de vraagstukken. Zo dragen we bij aan gezondheidsbevordering in de wijk en verzorgen activiteiten voor burgers en professionals om de gezondheid in de wijk te bevorderen.

Wat doen we concreet?

  • studenten werken in een periode van 8 tot 12 weken, vanuit school en in de wijk samen met de opdrachtgever en een docent gestructureerd aan een opdracht;
  • we brengen in kaart welke aandachtspunten er zijn in een wijk of community;
  • we sluiten flexibel aan op verschillende locaties, met partners in de wijk en bij bestaande initiatieven;
  • we bieden inzicht in ervaringen, behoeften en vragen over gezondheid en welzijn;
  • we zoomen in op groepen burgers met lagere gezondheidsvaardigheden;
  • we richten ons op collectieve preventie en gezondheidsbevordering in brede zin;
  • in kortdurende activiteiten geven we met een interprofessionele aanpak een impuls aan gezondheid en welzijn in de wijk.

In gesprek met bewoners

Onze studenten maken een wijkscan en gaan in gesprek met partners en bewoners, bijvoorbeeld een community met ouderen, burgers met een migratieachtergrond of jonge ouders. Zo krijgen studenten een beeld van hun vragen, wensen en behoeften om gezond en gelukkig te kunnen leven in hun eigen omgeving. Studenten leren samen proactief te kijken naar het bevorderen van gezondheid in brede zin. Meer gericht op (collectieve) preventie, met een continue uitwisseling van inzichten vanuit de verschillende disciplines in zorg en welzijn. Afhankelijk van de behoeften geven ze bijvoorbeeld gezondheidsvoorlichting, organiseren een gezondheidsmarkt, brengen bewoners in verbinding met professionals, dragen ze bij aan bestaande initiatieven en activiteiten in de wijk, of geven ze opdrachtgevers advies over bevordering van gezondheid in de wijk.

"Wij willen zorgen dat toekomstige professionals anders en breder kijken naar kansen om gezondheidswinst te behalen in de wijk."

Vrouw wijst een jongen wat aan op een grote kaart

Samenwerken

Via diverse opdrachtgevers (als gemeenten, bibliotheken en welzijnsorganisaties) zijn we betrokken bij lokale initiatieven om gezondheid en welzijn te bevorderen. Hierbij ligt de nadruk op preventie. Studenten brengen in kaart welke aandachtspunten er zijn in een wijk of community en ontwerpen kortdurende activiteiten, zoals gezondheidsvoorlichting. Dit gebeurt met studenten van verschillende gezondheidszorg- en welzijnsopleidingen. Zo bereiden zij zich voor op een andere, interprofessionele manier van werken.

Geïnteresseerd in gezondheidsbevordering in een wijk in de regio Utrecht? Staat u er voor open studenten ondersteuning te laten bieden aan burgers of professionals?

Neem contact met ons op