Help jij financiële problematiek en schulden bij mensen te voorkomen en op te lossen? Vind jij een gezonde financiële situatie en preventie belangrijk en wil je mensen hierbij ondersteunen? Dan is de Ad Sociaal Financiële Dienstverlening iets voor jou! Met deze opleiding leer jij hoe je de schakel kan zijn tussen organisaties binnen het sociaal financiële domein.

Associate degree bij de HU

Video afspelen
01:20
Still van promotiefilm Associate degree bij HU

In deze tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding word je opgeleid tot sociaal financieel dienstverlener. Je ontwikkelt je in 3 domeinen: preventie, sociale incasso en het oplossen van schulden. Je begeleidt en coacht mensen met financiële problematiek, zoekt samen met hun netwerk, schuldeisers en betrokken organisaties naar een oplossing en biedt nazorg. Zo ben je bijvoorbeeld bezig met het actief voorkomen van financiële problematiek of heb je contact met schuldeiser en betrokkene over de beste manier om schulden af te lossen. Daarmee ben je een schakel tussen verschillende organisaties en onderzoek je wat nodig is om financiële problematiek en schulden te voorkomen en op te lossen.

Aanmelden

Zin om te beginnen? Meld je aan!

Bezoek een meeloopdag

Leer de opleiding nog beter kennen tijdens een meeloopdag. Je volgt een echte studiedag en ervaart wat het is om bij ons te studeren.

Tijdens de opleiding

aan de slag met sociaal financiële vraagstukken 

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding maak je vanaf het begin kennis met het werkveld. De opleiding werkt met levensechte casussen vanuit de praktijk en het onderwijs vindt ook deels in het werkveld plaats. Je werkt soms individueel, maar ook als onderdeel van een projectgroep en leerteam.

Na de opleiding

Aan het werk of nog even doorstuderen

Na het behalen van je diploma, kun je gaan werken bij overheids- en welzijnsorganisaties, zoals de Belastingdienst, UWV, wijkteams of maatschappelijk werk. Daarnaast kun je ook aan de slag bij particuliere en financiële organisaties, zoals een woningbouwvereniging, de bank of gerechtsdeurwaarders. Doorstuderen aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening is ook een optie.

Toelatingseisen AD Sociaal Financiële dienstverlening

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de Ad-opleiding Sociaal Financiële Dienstverlening als je een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je wilt bijdragen aan gezond financieel welzijn van burgers

    Je bent gedreven om beginnende of vergevorderde financiële problematiek te signaleren. Je durft verder te kijken dan standaardoplossingen en creëert de beste aanpak voor een duurzame oplossing.

  • Verbinder met sterke communicatieve vaardigheden

    Je bent in staat om de mogelijkheden en belangen van verschillende partijen te zien, te begrijpen en mee te wegen in je aanpak. Je zet samen met anderen initiatieven om in acties en zorgt zo voor een oplossing.

  • Je hebt oog voor de mens

    Om de beste oplossing te vinden moet je interesse in mensen hebben en naar hen luisteren. Je helpt mensen de regie in handen te nemen voor het aanpakken en oplossen van hun schulden.

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Amersfoort
Diploma Associate degree-diploma
Numerus fixus Nee
Croho-naam Ad Sociaal Financiële Dienstverlening
Croho-code 80090

Vragen over de opleiding?