Tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding Ad Software Development leer je alles over wat er nodig is om software te ontwikkelen voor bijvoorbeeld (grote) informatiesystemen, webapplicaties en mobiele apps. Samen met een aantal studiegenoten vorm je zowel een project- als een leerteam. Je leert hoe je moet werken aan de eisen van opdrachtgevers en vertaalt deze naar software waar gebruikers enthousiast van worden. 

Je leert vanuit drie belangrijke concepten denken en werken:

  • object-oriented programmeren,
  • werken met tools waaronder DevOps
  • samenwerken vanuit Agile

Je leert hoe je ervoor zorgt dat de software die jij met je team creëert aansluit bij de wensen van je klanten en gebruikers. Hiervoor voer je de nodige analyses en validaties uit. Je analyseert onder andere door middel van het afnemen van interviews en het testen van je software bij de gebruiker. De software valideer je in gesprek met de opdrachtgever.

Inhoud van de opleiding Software development

De opleiding is opgebouwd uit een oriëntatie-, ontwikkel- en afstudeerfase. In elke fase werk en leer je naar concrete doelen rondom de terugkerende thema’s Software, User Experience (UX), Projectmanagement met Agile/Scrum en Professional Skills. De gefaseerde en thematische opbouw helpt je om je stap voor stap te ontwikkelen en complexere opdrachten voor externe opdrachtgevers en het bedrijfsleven uit te leren voeren.

In het eerste halfjaar ga je op school in teamverband (projectteam) met je medestudenten aan de slag in een gesimuleerde omgeving.

 Je leert eenvoudige apps te ontwikkelen vanuit de basisconcepten, zoals:

  • imperatief programmeren (programma's worden opgesteld in de vorm van opdrachten die direct uitgevoerd kunnen worden)
  • object georiënteerd programmeren (programma's worden opgebouwd uit met elkaar samenwerkende objecten. Aan de hand van een object creëer je een datastructuur met verschillende gegevens en methodes)
  • testen
  • Agile/Scrum
  • UX

In het tweede halfjaar breid je deze basiskennis uit en ontwerp en ontwikkel je in teamverband complexe apps veelal voor externe opdrachtgevers. Gastsprekers uit het werkveld delen in gastcolleges hun expertise, ervaring en kijk op de wereld van software development.

In het eerste halfjaar ga je 3 tot 4 dagen per week aan de slag als junior software developer bij een bedrijf in een stage. Je volgt daarnaast voor een klein deel geplande onderwijsactiviteiten, zoals leerteambijeenkomst en Software. Je bent nu zelf meer verantwoordelijk voor je eigen leren en richting binnen de software development wereld en bij het bedrijf waar je werkt. 

In het laatste halfjaar studeer je af in het bedrijfsleven, waar je als software ontwikkelaar werkzaam zult zijn om de fijne kneepjes van het vak te leren.

  • Je bouwt en stelt software beschikbaar die uit meerdere subsystemen bestaat, zoals bijvoorbeeld een front-end en backend met een REST-api en database.
  • Je leert software te ontwikkelen die aansluit bij de eisen van klanten en gebruikers. Jij draagt hier zorg voor door het uitvoeren van requirementsanalyses en usability tests
  • Je leert in een Agile/Scrum teamverband software ontwikkelen, te beheren en te bewaken vanuit een ontwikkelstraat
  • 60%Praktijk
  • 40%Theorie

Zelfstudie

20
uur per week
  • 40%individueel werk
  • 60%Groepswerk

Studiebelasting

40
uur per week

    Meer weten over deze opleiding?

    Een Associate degree is een praktijkgerichte, tweejarige hbo-opleiding. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, zonder meteen een volledige vierjarige bacheloropleiding te moeten volgen. Na een Ad-opleiding kun je alsnog doorstromen naar een bacheloropleiding en deze verkort doorlopen.

    Tijdens de opleiding werk je in leer- en projectteams samen met medestudenten aan projecten. De opleiding gaat uit van fysiek onderwijs en in sommige gevallen online onderwijs. Zowel leren, projectwerk als toetsing zijn volledig onderbouwd online uitvoerbaar.

    Aanbevolen een laptop met een up-to-date besturingssyteem Windows, Linux of macOS; 8GB of meer interngeheugen; 20GB of meer vrije ruimte, 13" of meer hoge-resolutie scherm en een accuduur van minimaal 6 uur.

    We merken dat studenten die nog nooit geprogrammeerd hebben het fijn vinden om er iets meer over te weten. Op w3schools.com kun je oefenen en ervaring opdoen met programmeren en wat daarbij komt kijken.

    Ontdek op w3schools.com/python of w3schools.com/java of dit wat voor jou is!

    Jouw ontwikkeling staat centraal. Gedurende de opleiding werken we met feedbackmomenten. Hierin volgen we samen jouw ontwikkeling met behulp van feed up (waar ga ik naar toe?), feedback (hoe doe ik het?) en feed forward (wat moet er nu gebeuren?). Zo geef je richting aan je leren en wordt je ontwikkeling zichtbaar.

    Je rondt elk semester af met een assessment. Hierin toon je aan dat je aan de gewenste criteria voldoet. Je ontvangt studiepunten voor de behaalde criteria. Zo kun je aan het eind van de opleiding aantonen dat je alle onderdelen in de opleiding op bekwaam niveau beheerst.

    Je studeert af als ‘Associate Degree Software Development’-ontwikkelaar.

    Ben je ambitieus en op zoek naar meer uitdaging en eigen initiatief tijdens je studie? Dan kun je naast je gewone onderwijs een honourstraject volgen. Met een Honours Certificaat heb je een streepje voor bij bedrijven en toekomstige werkgevers.

    Je betaalt wettelijk collegegeld of instellingscollegegeld. Om voor wettelijk collegegeld in aanmerking te komen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ben je benieuwd wat jij aan wettelijk collegegeld betaalt? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Reken daarnaast ook op een extra bedrag voor boeken en andere lesmaterialen.

    Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

    Aan het einde van je eerste studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

    Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

    Waarom Software Development studeren bij de HU?

    • Veel praktijkervaring

      Je leert niet alleen op school, maar werkt ook aan echte projecten voor bedrijven en opdrachtgevers

    • Leren van en met elkaar

      Je werkt samen met een groepje medestudenten in een leerteam. Zo leer je samen, oefen je met elkaar en kun je ook samen je leerproces verbeteren.

    • Betrokken docenten

      Je docent is ook je coach en geeft specifieke aandacht aan jouw ontwikkeling als developer

    Heb je nog vragen?