Tijdens de opleiding

Elke dag weer wat meer leren over alle natuurkundige verschijnselen om je heen en leren hoe je anderen hier enthousiast voor krijgt. Tijdens de opleiding Leraar Natuurkunde tweedegraads komt het allemaal aan bod.

Inhoud van de opleiding Leraar Natuurkunde Tweedegraads 

In het eerste jaar van je opleiding zet je je eerste stappen als docent. Je krijgt les in hoe je leraar moet zijn en vanaf november sta je één dag in de week voor de klas. Daarnaast krijg je les in elektriciteit, kracht en beweging, duurzaam energie- en watergebruik en wiskunde. Met medestudenten ontwerp je een project voor leerlingen van een middelbare school.

Vakken

De vakken van jaar 1

Je weet al steeds beter wat voor leraar je wilt zijn. En je weet welk soort school goed bij je past. Eén dag in de week geef je les. Je kunt natuurkundige verschijnselen steeds beter uitleggen en in de praktijk toepassen. Aan het einde van het jaar beslis je of je les wil geven in de onderbouw van havo en vwo of in het beroepsonderwijs.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar sta je twee dagen per week voor de klas. Samen met de school bepaal je projecten waarmee je aan de slag gaat. Op het gebied van natuurkunde ga je steeds meer de diepte in en leer je meer over bijvoorbeeld fysica en atomen. Je krijgt steeds meer handigheid in het werken als leraar. Aan het einde van het jaar kun je zelfstandig voor de klas staan.

De vakken van jaar 3

In het laatste jaar van je studie studeer je af. Je staat inmiddels drie dagen per week voor de klas. In overleg met de school waar je werkt, werk je aan je afstudeerproject. Je verbreedt je kennis door een minor te volgen bij andere opleidingen of je gebruikt je minor om een tweede bevoegdheid te halen voor scheikunde. De rest van de tijd ben je bezig met de voorbereiding op je eindassessment.

Vakdidactisch handelen D: profileren
Aan het einde van het jaar studeer je af en ben je klaar om als leraar natuurkunde tweede-graads volledig voor de klas te staan. Wat heb je daarvoor nodig en wat moet je nog bijleren? Samen met je leerwerkplek en aan de hand van door de HU opgestelde leeruitkomsten bepaal je waarmee je aan de slag gaat. Je onderzoekt je onderwerp op basis basis van literatuur, doet (nog meer) praktijkervaring op door colleges te volgen en te praten met (ervarings)deskun-digen en gebruikt je eigen ervaring voor de klas.

Kennistoets en Assessment startbekwaam
Ben je klaar om als leraar natuurkunde tweedegraads voor de klas te staat? Je maakt een kennistoets en een afstudeeropdracht om je studie af te ronden.

Tijdens de opleiding Leraar Natuurkunde tweedegraads: voorbeeld van een lessituatie
 • 50%Praktijk
 • 50%Theorie

Contact

16
uur per week
 • 50%individueel werk
 • 50%Groepswerk

Zelfstudie

24
uur per week
  Studie in cijfers

  Meer weten over deze opleiding?

  Tijdens de opleiding Leraar Natuurkunde tweedegraads krijg je te maken met de volgende lesvormen:

  • Hoorcollege
  • Werkcolleges
  • Practica
  • Projectgroepen
  • Stage
  • Simulatie
  • Vaardigheidstrainingen
  • Overleggen en gesprekken
   

  Er zijn verschillende soorten toetsen: schriftelijke tentamens, opdrachten en portfolio’s. Je sluit je opleiding af met een afstudeeropdracht.

  Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

  Aan het begin van je studie leer je je leerteambegeleider kennen. Met deze begeleider bespreek je voortgang en eventuele studieproblemen.

  Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd wat jij aan collegegeld betaalt? Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt.

  Meer weten? Kijk op de pagina Collegegeld en betalen.

  Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je een dringend studieadvies. Je kunt het advies gebruiken om door te stromen in de opleiding óf om te stoppen met de opleiding.

  In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

  Waarom Leraar Natuurkunde studeren bij de HU?

  • Lesgeven in twee vakken

   Je kunt een dubbele bevoegdheid halen. Je mag dan in twee vakken lesgeven. Kies je voor een dubbele bevoegdheid in combinatie met scheikunde, dan kan je deze halen in vier jaar tijd.

  • Meteen de praktijk in

   Wat je leert, kun je meteen in praktijk brengen. Vanaf het eerste jaar sta je al voor de klas.

  • Vernieuwende lessen

   Je zit tijdens je opleiding niet alleen in de schoolbanken. Je krijgt op een vernieuwende manier les, bijvoorbeeld via videolessen.

  Heb je nog vragen?