HU lanceert master Digital Security

Cyber Security
Hogeschool Utrecht (HU) ontving een positief advies van de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie) en het Ministerie van Onderwijs voor de lancering van de master Digital Security. Hiermee wil de HU studenten gaan opleiden tot Chief Information Security Officers (CISO's), de beleidsmakers van de digitale veiligheid in organisaties.

"Samen met docenten uit de instituten ICT en Veiligheidskunde, inhoudelijke experts uit lectoraten Cyber Security en Zorg en Veiligheid en input uit het werkveld is hard gewerkt om deze master op te zetten. Wij zijn hartstikke trots dat deze nu officieel geaccrediteerd is. De master is een onmisbare schakel voor diegenen die een rol willen spelen bij het veiligstellen van onze gedigitaliseerde samenleving”, vertelt Martine Groen, senior onderzoeker bij lectoraat Cyber Security en betrokken bij de ontwikkeling van de master.

De master Digital Security gaat zich richten op de rol van toekomstige (C)ISO's en bereidt hen voor om effectief om te gaan met de diverse uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging. De CISO van de toekomst moet in staat zijn te communiceren met verschillende disciplines, van systeembeheerders tot het managementteam en zelfs de CEO. Het programma bereidt studenten voor op deze uitdagingen door hen de nodige kennis en professionele vaardigheden te bieden om effectief te opereren binnen het gehele organisatie-ecosysteem.

“De kracht van deze master is dat studenten niet ingaan op één aspect van digitale weerbaarheid, zoals technologie, maar dat studenten het gehele systeem rond digitale veiligheid leren te analyseren om daar weloverwogen conclusies en acties aan te verbinden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende expertisegebieden zoals ICT, veiligheid, rechten en het technisch domein. De lectoraten spelen daarin een belangrijke rol. Door hun betrokkenheid wordt er een brug gebouwd tussen theoretische kennis en ervaringen uit de praktijk, waardoor studenten profiteren van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid”, aldus Groen.

"De kracht van deze master is dat studenten niet ingaan op één aspect van digitale weerbaarheid, zoals technologie, maar dat studenten het gehele systeem rond digitale veiligheid leren te analyseren om daar weloverwogen conclusies en acties aan te verbinden"

Inhoud van de master

Het curriculum van de master Digital Security bestaat uit vier blokken die verschillende facetten van digitale veiligheid behandelen. In het eerste blok staat externe oriëntatie centraal, waarbij aandacht wordt besteed aan geopolitieke ontwikkelingen, nieuwe technologieën en wet- en regelgeving. Het tweede blok focust op de organisatie van digitale veiligheid, waarbij strategieën worden vertaald naar concrete maatregelen, inclusief risicomanagement. Het derde blok richt zich op de menselijke factor van digitale veiligheid. Hier leren studenten hoe ze mensen kunnen motiveren en bewustwordingscampagnes kunnen houden om werknemers digitaal weerbaarder te maken. In het laatste blok voeren studenten een praktijkopdracht uit bij een bedrijf. Daarbij leveren ze een concreet beroepsproduct op, bijvoorbeeld een beleidsdocument, een awareness-programma of de implementatie van een strategie of technologie rondom digitale veiligheid.

Meer informatie

De Master Digital Security biedt een uitdagend curriculum dat studenten voorbereidt op de dynamische wereld van cyberbeveiliging. Meer over de master vind je op deze pagina. Wil je op de hoogte gehouden worden over de master, (online) open avonden en wanneer je je kan inschrijven voor de master? Meld je dan hier aan om op de hoogte te blijven.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertise