Heb je je mbo-diploma op zak en ben je nog niet uitgeleerd? Kies dan voor een hbo-opleiding! Je kunt een tweejarige associate degree of een vierjarige bacheloropleiding volgen. We helpen je graag om de keuze te maken.

Wist je dat 27% van de studenten aan de HU afkomstig is van het mbo? De redenen om door te studeren zijn divers: de kans op een mooie baan vergroten, meer kennis en ervaring opdoen of doorstuderen omdat je nog jong bent en niet al wilt gaan werken. Herkenbaar voor jou? Wat jouw reden ook is, je bent welkom om de volgende stap in je studieloopbaan te zetten!

wat is het verschil tussen mbo en hbo?

Een logische vraag, met een helder antwoord. In het hoger beroepsonderwijs:

  • is het niveau van de lesstof hoger
  • is de hoeveelheid lesstof groter en regelmatig in het Engels
  • ligt er meer nadruk op de theoretische achtergrond bij praktijkvraagstukken
  • zijn de opdrachten complexer en krijg je bij stages meer verantwoordelijkheden

De overgang is vaak even wennen, maar onze ervaring is dat studenten met een zelfstandige houding en een flinke dosis enthousiasme hun plek vinden op de hogeschool. En loop je tijdens je opleiding tegen problemen aan? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider.

Studenten vertellen

“Of de overstap naar hbo moeilijk was?”

Opties na het mbo

Voor afgestudeerde mbo'ers zijn er twee varianten waarin je kunt doorstromen: de tweejarige associate degree (Ad) en de vierjarige bacheloropleiding: 

  • de associate degree is een opleiding op niveau 5, waarmee je in twee jaar een hbo-diploma haalt. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan, terwijl je geen volledige vierjarige bacheloropleiding volgt. En bevalt je Ad-opleiding, dan stroom je zo door naar een verwante bacheloropleiding; 
  • een bacheloropleiding duurt in principe vier jaar en is opgebouwd uit een aantal fases: het propedeusejaar (jaar 1), de specialisatiefase (jaar 2 of 3 in de opleiding) en het afstudeerjaar waarin je met een stage en een eindproject laat zien dat je klaar bent voor de beroepspraktijk.

Van mbo naar hbo: wat zijn de eisen?

Met een mbo niveau 4-diploma kun je in de meeste gevallen toegelaten worden tot een hbo-opleiding. Bij sommige opleidingen gelden er wel aanvullende toelatingseisen. Bij de opleidingen staat duidelijk vermeld wat de toelatingseisen zijn.   

Kom je van het mbo en denk je dat je bepaalde hbo-theorie al beheerst? Dan kun je tijdens je studie samen met je studieloopbaanbegeleider kijken of je de hbo-opleiding versneld kunt volgen. Vrijstellingen vóór de start van je studie zijn daarentegen niet mogelijk.

Studiekeuze events

Bezoek ons

Interessegebieden

Ontdek ze allemaal

Hulp bij studiekeuze