Studeren en niveaus

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om (door) te studeren? Bekijk in onderstaand overzicht hoe de verschillende niveaus op elkaar aansluiten en welke vooropleiding je nodig hebt om te starten met een hbo-opleiding. Kijk bij de opleiding die je wilt volgen voor meer informatie over toelatingseisen.

Schematische weergave opleidingsniveaus 4 tot en met 7

Ad, bachelor en master

Je kunt een hbo-opleiding op drie niveaus volgen:

  • Associate degree (Ad): een praktijkgerichte, tweejarige opleiding die je kunt volgen met een mbo- (niveau 4), havo- of vwo-diploma op zak. Met een Ad-diploma vergroot je je kans op een baan zonder meteen een volledige bacheloropleiding te moeten volgen.  
  • Bachelor: een vierjarige opleiding, die je volgt nadat je havo, vwo of mbo 4 hebt afgerond. Je volgt lessen op school en loopt stage, zodat je alvast de nodige werkervaring opdoet.
  • Master: een één- of tweejarige opleiding, die je volgt nadat je je bachelor hebt afgerond. Tijdens een master verdiep je je nog verder in je vakgebied.

Bekijk ons aanbod

De HU biedt opleidingen aan in voltijd en deeltijd. Ben jij je aan het oriënteren op een associate degree- of bacheloropleiding in voltijd na je havo, vwo of mbo-opleiding? Bekijk dan het overzicht met voltijdopleidingen. Wil je een deeltijd (post-) bacheloropleiding, associate degree, master of cursus volgen naast je werk? Ga dan naar het overzicht met deeltijdopleidingen