Strijd tegen desinformatie: HU werkt mee in EU-project AI4debunk

Disinformation project

Het lectoraat Smart Systems for Healthy Living gaat samen met dertien partners de strijd aan tegen desinformatie in onderzoeksproject AI4debunk. Dit vierjarige programma, gefinancierd door de Europese Unie via het Horizon Europe Programma, brengt een consortium van dertien partners uit acht landen samen om de wildgroei aan desinformatie en nepnieuws te beteugelen door middel van op AI gebaseerde tools.

In de afgelopen jaren is de verspreiding van desinformatie een groeiend probleem geworden in heel Europa. Het gebruik van internet en sociale media heeft de verspreiding van nepnieuws en propaganda vergemakkelijkt, wat de publieke opinie sterk beïnvloedt. Bijvoorbeeld tijdens de COVID-19-pandemie en, meer recentelijk, de invasie van Rusland in Oekraïne. Het vierjarige AI4Debunk-project bindt hier de strijd mee aan.

Democratische waarden beschermen

Het AI4Debunk-project heeft als doel democratische waarden te beschermen en een goed geïnformeerde samenleving te bevorderen. De partners in het project gaan gezamenlijk aan de slag met het ontwikkelen van geavanceerde AI-tools die de online activiteit van burgers ondersteunen en hen in staat stellen bewustere beslissingen te nemen in het digitale tijdperk.

Binnen de HU zal het lectoraat Smart Systems for Healthy Living nauw samenwerken met zowel de journalistiekopleidingen als het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie. Samen gaan ze de komende tijd aan de slag met het ontwikkelen van aan API (application programming interface) voor de definitie, ontwikkeling en integratie van verschillende AI4Debunk-interfaces, waaronder een web plug-in, een samenwerkingsplatform, een smartphone-app en een augmented reality/virtual reality-interface voor particulieren. De plug-in zal worden ontworpen voor naadloze integratie met webbrowsers en sociale mediaplatforms, en gebruikers directe meldingen geven wanneer ze nepnieuws tegenkomen, ongeacht het formaat of de bron.

Bevorderen van de veilige leefomgeving

Franc van der Bent, docent Electronic Engineering & Design en onderzoeker bij het lectoraat Smart Systems for Healthy Living, benadrukt het belang van hun deelname in het samenwerkingsverband: “We zijn blij een rol te kunnen spelen in het AI4Debunk-project, waarbij we onze expertise inzetten om AI-gebaseerde interfaces te ontwikkelen die burgers in staat stellen om desinformatie te bestrijden. Het sluit perfect aan bij onze doelstelling om een veerkrachtige en veilige leefomgeving te bevorderen.”

Het AI4Debunk-project (volledige naam: Participative Assistiva AI-powered Tools for Supporting Trustworthy Online Activity of Citizens and Debunking Disinformation) is een 48-maanden durend initiatief, gefinancierd door de Europese Unie via het Horizon Europe Programme.

Deel dit artikel

Gerelateerde expertise