Opening studiejaar 2022-2023 in teken van nieuwe visie op onderwijs en onderzoek

Bronvermelding: © 2022 Seth Carnill

Nadat de HU het studiejaar twee keer online heeft moeten openen, vond de jaaropening 2022-2023 op 30 augustus weer feestelijk fysiek plaats. In het Utrechtse Beatrix Theater kwamen honderden medewerkers, betrokken studenten en regionale partners samen. “Collectiviteit, samenwerken en delen moeten ook bij ons centraal staan.”

De nieuwe, integrale visie op onderwijs en onderzoek van de HU, Samen voor de toekomst, stond centraal bij de jaaropening. Hoe vergroten we vanuit die visie samen met onze partners de leefbaarheid en economische kracht van de regio Utrecht? Rond dat thema waren diverse inspiratiesessies georganiseerd, onder andere over de student journey – de weg naar meer maatwerk en gemak voor studenten - en over samenwerken vanuit de expertisegebieden van de HU: samen digitaal, samen gezond, samen duurzaam en, samen lerend. Voorbeelden van deze expertisegebieden waren op de jaaropening te zien in HU Story producties.

Veel op hun bord

Samenwerken: het heeft een centrale plaats in de nieuwe visie van de HU. Collegevoorzitter Jan Bogerd: “Er is ontzettend veel aan de hand in de wereld: klimaatverandering, de woningmarkt, de arbeidsmarkt, het migratievraagstuk… Ik denk dat wij als hogeschool hier een belangrijke rol hebben te vervullen.” Om die rol te kunnen pakken, moet samenwerken centraal staan bij de HU. Tussen onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk, over de grenzen van kennisgebieden heen. Dat is de weg naar de toekomst, aldus Bogerd. 

Antropoloog van de toekomst

Over die toekomst ging het ook bij keynote-speaker en ‘antropoloog van de toekomst’ Roanne van Voorst. Zij pleit ervoor om nieuwe ideeën en initiatieven van jongeren om de wereld beter te maken, zoveel mogelijk te omarmen. “Laten we vaker kijken waar studenten zelf mee komen en het curriculum durven openbreken. Niet iedereen hoeft mee te gaan in een nieuw idee om het idee impact te laten hebben. Was het erger geweest als we niks hadden gedaan? Als het antwoord op die vraag ‘ja’ is, is er hoop en moet je zo’n nieuw idee faciliteren en steunen. Door studenten te laten zien dat hoop zin heeft, help je ze als professional én als mens.”

HUgenoten-prijs 2022

hugenootTraditioneel wordt tijdens de jaaropening de HUgenotenprijs uitgereikt aan een docent, medewerker of student die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de hogeschool en maatschappij. Deze keer viel die eer ten deel aan Marlou de Kuiper, opleidingsmanager van de Master Innovatie in Zorg en Welzijn. Zij ontving de prijs uit handen van collegelid Tineke Zweed: “Een collega met passie voor het vak, voor haar sector, extern gericht en intern betrokken. Een aanjager van de verbinding tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk, innovatief in denken en doen. Een gewaardeerd lid van onze HU-gemeenschap, met een lange en impactvolle staat van dienst in binnen- en buitenland.”

Energie als aanjager

In een panelgesprek gingen enkelen genodigden ten slotte dieper in op de betekenis van de HU-visie voor de nabije toekomst. Michael de Kruijf van designbureau Greenberry, praktijkpartner van de HU: “De energie die je voelt rond maatschappelijke vraagstukken werkt voor ons als een aanjager voor samenwerking. De uitdaging is om daar een structuur voor te vinden. Want elk vraagstuk kan weer een andere samenwerkingsvorm nodig hebben.”

Met feestelijke livemuziek en een geheven glas werd vervolgens het nieuwe studiejaar ingeluid – samen.

Fotografie: Seth Carnill Photography

band

Deel dit artikel