Begeleiding en hulp

De overgang naar het hoger onderwijs is een uitdagende stap. Je krijgt te maken met een nieuwe school, nieuwe medestudenten en een andere manier van studeren. Om dit doolhof van nieuwe mogelijkheden te navigeren, zal je af en toe wat hulp kunnen gebruiken. Bij de HU kun je rekenen op verschillende vormen van begeleiding, zodat jij succesvol kunt studeren.

Afbeelding Studiebegeleiding en hulp

Studiebegeleiding

Soms loop je tegen problemen aan die jou belemmeren in je studie. Dan kun je terecht bij de studentendecanen. Zij helpen je met persoonlijke omstandigheden, zoals een langer durende ziekte, een beperking en lichamelijke en/of psychische klachten. Maar ook voor bijzondere familieomstandigheden of financiële problemen door onverwachte omstandigheden kun je begeleiding krijgen van de studentendecanen.

Meer hulp en begeleiding

De studentendecaan is één van de contactpersonen die je kan helpen tijdens je studie. Wij hebben ook gespecialiseerde contactpersonen, waarbij je met specifieke vragen kunt aankloppen. Een paar voorbeelden zijn:

 • Keuzeadvies
  Heb je twijfels over je studiekeuze? Of kom je niet helemaal uit een aantal belangrijke keuzes die je in of na je studie moet nemen? Vogel het samen uit met een studiekeuzeadviseur.

 • Student Support Centre (SSC)
  Het SSC is er vóór en dóór studenten en biedt gratis trainingen, workshops en supportgroepen die je verder helpen in je (studie)leven. Daarnaast biedt het SSC ruimte voor ontmoeting en ondersteuning met HU HOME, de StudieHUiskamer en Taalsupport. Wil je een extra training of workshop volgen gericht op jouw persoonlijke welzijn? Het SSC helpt je om je een training te vinden en je hiervoor in te schrijven.

 • Studentenpsychologen
  Als je reguliere, kortdurende psychologische hulp nodig hebt, staan onze studentenpsychologen voor je klaar. Zo blijf jij de baas van je mentale gezondheid.
  Let op: Heb je intensieve en langdurige psychologische ondersteuning nodig? Neem dan altijd contact op met je huisarts.

Op zoek naar iets anders?

Zijn de hierboven beschreven vormen van begeleiding niet helemaal wat je zoekt? Wij bieden meer dan je misschien denkt! Zo zijn er speciale diensten wanneer je studeert met een ondersteuningsbehoefte (functiebeperking of chronische ziekte). Neem contact op met een studentendecaan en ontdek welke faciliteiten jij als student kunt gebruiken.