HU Werkveld Event Optometrie en Orthoptie

Dit Werkveld Event – speciaal opgezet voor optometristen en orthoptisten – staat in het teken van kennisdeling en netwerken. Je kennis wordt opgefrist met ontwikkelingen in het vak, onderzoeksresultaten, technologische innovaties en inzichten. Daarnaast kun je inspirerende ideeën opdoen om stagiaires nog beter te begeleiden.

Handig om te weten

Startmoment N.t.b.
Lesdata N.t.b.
Studie-investering 4 uur
Kosten

€ 175 (vrij van btw)

Deelnemers 100 - 150
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Bewijs van deelname voor het kwaliteitsregister

Programma

Het Werkveld Event biedt voor elk wat wils. Er zijn interessante lezingen over actuele onderwerpen uit het vakgebied. Daarnaast is er volop ruimte om te netwerken. Voor stagebegeleiders wordt er een besloten lunch-lezing georganiseerd.

 

09.00 - 09.30
Ontvangst en inschrijving workshops
09.30 - 10.30
Plenaire lezing: Key note speaker Mirjam van Tilborg
Droge ogen bij kinderen en jong volwassenen, preventief beleid mogelijk?
10.30 - 11.00
Pauze
11.00 - 12.00
Workshops ronde 1          
12.15 - 13.15
Lunch
Voor actieve stagebegeleiders wordt een besloten lunchbijeenkomst gehouden met:
Lezing: nieuwe perspectieven op begeleiden van studenten op de werkvloer, Lieke Ceelen
Quiz: Fundoscopie voor ogen 0-20 jaar, Mari Gutter en Martine Lamme
13.30 - 14.30
Workshops ronde 2   
14.30 - 15.00
Pauze
15.00 - 16.00
Workshops ronde 3
16.00 - 17.00
Participarty - borrel en afsluiting

Keynote speaker

We zijn verheugd te kunnen mededelen dat Mirjam van Tilborg de hoofdspreker zal zijn van de eerste editie van het HU Werkveld Event!

Mirjam van Tilborg, keynote speaker werkveld event optometrie en ortoptie

Mirjam van Tilborg

Keynote speaker

Dr. Mirjam van Tilborg is hoofddocent bij Hogeschool Utrecht. Zij verwonderde zich in 1995 over de zorg voor mensen met ernstige droge ogen tijdens haar stage in Boston (VS). Vanuit deze verwondering is ze zich sinds 1996, na diplomering aan de opleiding optometrie aan de HU, gaan specialiseren op alle verschillende facetten van droge ogenproblematiek.

Niet alleen de aandoening en behandeling zelf, maar ook de belemmering van functioneren gaat haar aan het hart. Dit heeft geresulteerd, na het behalen van haar MSc aan City University in London, in haar PhD met de titel “The role of primary healthcare in the management of work-related Dry Eye Disease in the Netherlands.” Deze heeft ze heeft behaald aan de Cardiff University, Visual Science, Wales. Haar plenaire lezing zal gaan over ‘Droge ogen bij kinderen en jong volwassenen, preventief beleid mogelijk?’

Rode geïrriteerde ogen, tranende ogen, veelvuldig knipperen en droge ogen, deze klachten, die we ook onder de asthenope klachten zouden kunnen laten vallen, lijken steeds vaker door kinderen te worden aangegeven en zeker door jong volwassenen. Denk aan tieners die geen contactlenzen meer kunnen dragen, dit lijkt een soort van nieuw fenomeen. Welke mogelijke systemen liggen hieraan ten grondslag? Hebben we alleen te maken met te veel computers/ tablets/ smartphone gebruik of kunnen nog andere fysiologische zorgen voor deze klachten? Tijdens deze presenstatie wordt u meegenomen naar de mogelijke zorg paden en belangrijk ook de don’t bij “droge “ogen klachten specifiek bij deze groep.

Workshops


Ronde 1

Judith Haring en Jeroen Mulder

Gerdien Holtslag

Mariette van der Splinter, Koninklijke Visio, locatie den Haag

Cerebrale visus stoornissen zijn vaak de oorzaak van visuele problemen bij kinderen met (senso)motorische problemen en een ontwikkelingsachterstand. CVI wordt pas de laatste 20-25 jaar erkend als een veel voorkomende oorzaak van visuele beperkingen. Door een hersenbeschadiging werken de visuele zenuwbanen en de gebieden in de hersenen waar de visuele prikkels worden verwerkt niet goed. We kennen allemaal die kinderen in de praktijk die ondanks een goede visus toch veel problemen ondervinden met zien en/of lezen. School stagneert, in het dagelijks leven zien de kinderen toch niet goed ondanks dat de ogen gezond zijn. Het vaststellen van CVI vraagt een multidisciplinaire aanpak waarbij binnen Visio wordt samengewerkt door de orthoptist die het visueel functie onderzoek uitvoert waarbij verder wordt gekeken dan alleen de visus. De gedragswetenschapper om zo mogelijk de visuele perceptie te testen en de ambulant begeleider of ergotherapeut om de functionaliteit van de visus in het dagelijks leven te onderzoeken. In een interactieve presentatie en met filmmateriaal gemaakt door kinderen met CVI krijg je inzicht in hoe een kind met CVI herkend kan worden en wat bijvoorbeeld Visio het kind in het dagelijks leven kan bieden.

Eline Belgraver, Hogeschool Utrecht, Oogzorg en Lectoraat Normatieve Professionalisering

Stel: je zou een totaal spreekuur kunnen kopiëren en laten uitvoeren door 2 verschillende optometristen/orthoptisten (met evenveel kennis en vaardigheden). Zou je dan exact hetzelfde verloop van de beide spreekuren hebben? Waarschijnlijk niet, omdat los van kennis en vaardigheden ook de persoon en de persoonlijke ervaringen van de optometrist/orthoptist meespelen in het uitvoeren van het beroep. Je gaat tijdens de workshop leren hoe dit kan en waardoor dit komt. Na afloop van deze workshop kijk je met een nieuwe blik naar je eigen handelen en dat van je collega’s.

Janna Bruijning, Marten Fortuin, Marline Lokhorst en Marianne Sinoo, Hogeschool Utrecht

Veel (para)medische professionals maken gebruik van internationale classificaties om op een eenduidige manier gegevens te kunnen bespreken en uitwisselen. Waar de International Classification of Diseases (ICD) binnen de oogzorg breed bekend is, wordt de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) binnen de oogzorg momenteel vrijwel alleen binnen de revalidatie en ‘low vision’ gebruikt. Maar de ICF is veel breder toepasbaar en biedt een raamwerk waarmee het mogelijk is het functioneren van de mens en de eventuele problemen die daarbij worden ervaren te beschrijven. Het perspectief van de patiënt is daarbij essentieel. In lijn met verschuivingen in hoe men kijkt naar ‘gezondheid’ (zie o.a. Huber et al., 2011) en het belang van eigen regie van patiënten, zal de ICF ook in het nieuwe Oogzorg curriculum (inclusief stages) een meer prominente plaats innemen.

Ontdek hoe de ICF je helpt bij het centraal zetten van de patiënt/cliënt, bij het klinisch/professioneel redeneren en bij interprofessionele communicatie! In deze workshop maakt u op interactieve wijze kennis met de ICF. We kijken aan de hand van echte casuïstiek niet alleen naar de optometrische en orthoptische klachten maar bespreken ook het algehele functioneren en participeren, de externe en persoonlijke factoren die daarop van invloed zijn, en de rol die je hierbij inneemt als oogzorgprofessional.

HUB-Lab, Hogeschool Utrecht

Het HUB-Lab is een HU brede innovatieve omgeving voor iedereen die nieuwe werkvormen en technologieën wil ontdekken en inzetten in de praktijk van onderwijs en onderzoek. Laat je inspireren, informeren en kom experimenteren met Virtual Reality, Augmented Reality, Robotica en digitale tools. Zo zijn er sociale robots voor angstreductie, de beebot en czo bot voor interactie en training. Er is een VR bril: om zelf te ervaren hoe het is om te kijken door een VR bril en daarnaast toepassingen te bedenken voor VR en AR. Naast ervaren gaan deelnemers aan de workshop aan de slag en nadenken over toepassingen in de praktijk.

Ronde 2

Communiceren via SBARR-methode

Mari Gutter

In Nederland wordt in veel ziekenhuizen, maar ook in andere zorginstellingen, gewerkt met de SBARR-methode. Vooral verpleegkundigen en artsen, maar ook andere zorgprofessionals zijn getraind in het gebruiken van de methode. Tijdens het klinisch redeneren wordt ook gebruik gemaakt van de SBARR-methode.

SBARR staat voor:

  • Situation (situatie)
  • Background (achtergrond)
  • Assesment (beoordeling)
  • Reccommendation (aanbeveling)
  • Repeat (herhaal)

Wanneer er slecht en niet consequent gecommuniceerd wordt tussen zorgverleners kan dat helaas leiden tot schadelijke en risicovolle situaties. De SBARR-methode is zo ontwikkeld dat de methode makkelijk te onthouden en concreet is om zo gestructureerd mogelijk over de situatie te communiceren. De methode is een handvat voor eenduidige communicatie. Tijdens deze workshop wordt de SBARR-methode uitgelegd en geoefend, zodat je als zorgprofessional en/of stagebegeleider op een veilige en eenduidige manier kunt werken en stagiaires kunt begeleiden in hun patiëntenonderzoek.

Kwaliteit van zorg: Angstreductie

Louise Helmer, Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam is angstreductie bij patiënten een belangrijk deel van de bedrijfsfilosofie. In het hele ziekenhuis proberen we dit terug te laten komen. Zo hangt overal kunst, zijn er begeleiders aanwezig die mensen helpen bij het vinden van de weg, krijgen patiënten muziek te horen als ze in de wachtkamer liggen bij een operatie en zijn er verschillende apps die helpen in de voorbereiding op een bezoek aan het ziekenhuis. Tijdens de presentatie hoort u meer over dit onderwerp en krijgt u tips over wat u in uw eigen praktijk kunt doen om het voor patiënten zo comfortabel mogelijk te maken.

Anne Marie Leemreize, Zicht en Zien, Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk

Wat is de FD curve? Hoe wordt deze gemeten? En welke beschrijvingen zijn hierover? Door de Fixatie Disparatie expertise groep is consensus verkregen omtrent de (nieuwe) benamingen van de FD curve. Deze omvatten meer dan alleen de 4 bekende typen. Elke curve wordt op een aantal onderdelen benoemd. Tijdens de workshop zullen een aantal voorbeelden besproken worden die deze typen herkenbaar zullen maken. Je zult te horen krijgen wat wel/ niet kan qua behandeling. En waar je op moet letten om te weten of een FD curve noodzakelijk is.

Petra Thelissen, Oogbalans

Tijdens deze workshop wordt aandacht gegeven aan de visuele klachten bij een burn-out of na een ongeval. In de huidige maatschappij met continue beeldscherm gebruik en hoge werkdruk kan iemand met een kwetsbaar binoculair zien grote problemen ervaren en in de ziektewet terecht komen. Deze persoon ziet nog scherp maar kan niet meer kijken. De oogarts ziet niets bijzonders aan het oog en de patiënt kan naar huis met de mededeling rust te nemen. Hetzelfde geldt voor patiënten die een hoofd/nek trauma hebben opgelopen en daardoor niet meer kunnen lezen, niets kunnen onthouden, licht gevoelig zijn en snel duizelig. Twee totaal verschillende oorzaken maar eenzelfde belangrijk mechanisme speelt vaak een rol, die van het sympathisch zenuwstelsel: de fight and flight reactie. Vooral de laatste groep patiënten voelt zich niet geholpen in Nederland en vertrekt massaal naar Amerika voor een behandeling bij CognitieveFX of Zelinsky om daarna weer enigszins te kunnen functioneren. Tijdens de workshop leer je wat er nu eigenlijk gebeurt in het brein en zenuwstelsel waardoor de patiënt zoveel problemen ondervindt. De behandelmethodes in Amerika komen daarna aan bod, waarbij een ervaringsdeskundige ons haar ervaring zal vertellen. Je krijgt te horen hoe deze patiënten geholpen kunnen worden.

Lieke Ceelen

Marijke Luijten, Hogeschool Utrecht

Samen beslissen (‘shared decision making’) is noodzakelijk wanneer er meer dan één behandeloptie is, en het afwegen van de voor- en nadelen voor dilemma’s zorgt. In de praktijk wordt vaak al patiëntgericht gecommuniceerd, bijvoorbeeld bij het ophelderen van de zorgvraag. Samen beslissen vraagt nog iets extra’s: inspanning en vaardigheden om voor- en nadelen en risico’s uit te leggen, om de patiënt en cliënt ruimte te geven voor een persoonlijke afweging én om keuze-instrumenten te gebruiken. In deze workshop staat dit communicatieproces centraal. Doelgericht, praktisch en concreet. Tijdens de workshop wordt kort de achtergrond en aanpak van ‘Samen beslissen’ besproken. Na de workshop communiceert u patiëntgericht waardoor de patiënt in staat is een persoonlijke afweging te maken én gezamenlijk een beslissing te nemen zodat zijn/ haar zorgvraag optimaal wordt beantwoord.

HUB-Lab, Hogeschool Utrecht

Het HUB-Lab is een HU brede innovatieve omgeving voor iedereen die nieuwe werkvormen en technologieën wil ontdekken en inzetten in de praktijk van onderwijs en onderzoek. Laat je inspireren, informeren en kom experimenteren met Virtual Reality, Augmented Reality, Robotica en digitale tools. Zo zijn er sociale robots voor angstreductie, de beebot en czo bot voor interactie en training. Er is een VR bril: om zelf te ervaren hoe het is om te kijken door een VR bril en daarnaast toepassingen te bedenken voor VR en AR. Naast ervaren gaan deelnemers aan de workshop aan de slag en nadenken over toepassingen in de praktijk.

Ronde 3

Anne Marie Leemreize, Zicht en Zien, streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk

Tijdens deze workshop krijgt u uitleg over hoe belangrijk uitgebreid orthoptisch onderzoek is. Met name bij de categorie whiplash, en mild NAH is een gedegen binoculair onderzoek noodzakelijk. Denk daarbij aan de TNO test, fusie meten met recoverypoint op verschillende afstanden, fusie belastbaarheidstest (3 BN/12 BT) , de 4 ^PT vlgs Muhlendyck, de oogvolgbewegingen en saccades. Wanneer u een uitgebreid onderzoek uitvoert bij deze patiënten ziet u vaak verstoringen van het binoculair zien die je anders snel over het hoofd kunt zien. Indien u op deze manier een diagnose kunt stellen, dan kunt u ook een specifiekere behandelmethode kiezen. Vervolgens geldt dat er meer oefeningen zijn dan de stippenlat en convergentie. In vogelvlucht hoort u allerlei oefeningen. Oefeningen die voor de patiënt makkelijk vol te houden zijn en uiteindelijk ook verbeteringen opleveren. Ook de samenwerking met bijvoorbeeld ergotherapie komt aan bod.

Sonja Zinken, Hogeschool Utrecht

Als stagebegeleider vragen we ons vaak af: waarom weet de stagiaire dit niet? Ze komen vers van school, maar er lijkt niets uit te komen. Zijn ze van een andere planeet, is het een generatie probleem, of krijgen ze het niet meer geleerd? Studenten komen niet van een andere planeet, de generatie kloof is niet de reden en ze krijgen het wel geleerd. Wat is er dan wel aan de hand? Tijdens deze workshop gaan we eerst kijken naar wat klinisch redeneren nu daadwerkelijk is. Als wij als experts de theorie en ons eigen klinisch redeneren begrijpen, dan kunnen we studenten ook verder helpen. Allereerst gaan we kijken naar wat de literatuur zegt over klinisch redeneren en het stimuleren ervan. Daarna gaan we doormiddel van voorbeelden uit de eigen stage prakijk, handvatten geven om stagiaires verder te begeleiden. Na deze sessie heeft u kennis gemaakt met de complexe processen die experts vaak onbewust gebruiken om goed te kunnen klinische redeneren . U kunt aangeven waar uw eigen stagiaire vastloopt en hem/haar helpen het klinisch redeneren te verbeteren.

Marijke Luijten, Hogeschool Utrecht

Samen beslissen (‘shared decision making’) is noodzakelijk wanneer er meer dan één behandeloptie is, en het afwegen van de voor- en nadelen voor dilemma’s zorgt. In de praktijk wordt vaak al patiëntgericht gecommuniceerd, bijvoorbeeld bij het ophelderen van de zorgvraag. Samen beslissen vraagt nog iets extra’s: inspanning en vaardigheden om voor- en nadelen en risico’s uit te leggen, om de patiënt en cliënt ruimte te geven voor een persoonlijke afweging én om keuze-instrumenten te gebruiken. In deze workshop staat dit communicatieproces centraal. Doelgericht, praktisch en concreet. Tijdens de workshop wordt kort de achtergrond en aanpak van ‘Samen beslissen’ besproken. Na de workshop communiceert u patiëntgericht waardoor de patiënt in staat is een persoonlijke afweging te maken én gezamenlijk een beslissing te nemen zodat zijn / haar zorgvraag optimaal wordt beantwoord.

HUB-Lab, Hogeschool Utrecht

Het HUB-Lab is een HU brede innovatieve omgeving voor iedereen die nieuwe werkvormen en technologieën wil ontdekken en inzetten in de praktijk van onderwijs en onderzoek. Laat je inspireren, informeren en kom experimenteren met Virtual Reality, Augmented Reality, Robotica en digitale tools. Zo zijn er sociale robots voor angstreductie, de beebot en czo bot voor interactie en training. Er is een VR bril: om zelf te ervaren hoe het is om te kijken door een VR bril en daarnaast toepassingen te bedenken voor VR en AR. Naast ervaren gaan deelnemers aan de workshop aan de slag en nadenken over toepassingen in de praktijk.


Marije Diepman, Bergman Clinics Doetinchem

Tijdens de workshop word je meegenomen in de praktijksetting rondom behandeling met intravitreale injecties. Je leert een stukje achtergrond wat betreft indicatie voor de behandeling van macula degeneratie, veneuse occlusies en macula oedeem middels injecties. Tijdens het traject wordt een patiënt regelmatig gecontroleerd. Wat houden die controle in? Hoe vaak vinden die controles plaats? Op welke parameters wordt het beleid bepaald? Met de kennis van deze basisprincipes op zak, wordt met behulp van  casuïstiek de opgedane kennis in de praktijk toegepast.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Meer weten?

De belangrijkste informatie op een rij.

Toelating

Het Werkveld Event is toegankelijk voor alle optometristen en orthoptisten. Actieve stagebegeleiders optometrie en orthoptie krijgen korting op de toegangsprijs en betalen slechts €125. Niet-stagebegeleiders betalen €175 (NB: Je dient stagebegeleider te zijn geweest in studiejaar 2018-2019 en/of 2019-2020). Deelnemers die een workshop verzorgen, kunnen kosteloos het symposium bijwonen. Daarnaast levert het geven van een workshop ook KP punten op (zie website KP voor de actuele criteria).”

Na deze opleiding

Na het Werkveld Event ga je naar huis met veel actuele en praktische informatie waar je direct mee aan de slag kan in je werk.

Overige informatie


  • Stagebegeleiders € 125
  • Niet stagebegeleiders € 175 (indien je stagebegeleider bent geweest in studiejaar 2018-2019 en/of 2019-2020)
  • Deelnemers die een workshop verzorgen, kunnen kosteloos het symposium bijwonen

Het Werkveld Event is een nieuw symposium dat zich richt op optometristen en orthoptisten.

Ben je minimaal twee jaar afgestudeerd bij de opleiding Optometrie en/of Orthoptie, dan kun je stagiaires begeleiden. Opleiden voor de toekomst doen we samen! Meld je aan voor stagebegeleider en ontvang direct korting op het werkveld Event.

Waarom Werkveld Event bij de HU?

  • Wederzijdse informatie-uitwisseling

    De opleidingen Optometrie en Orthoptie vinden het belangrijk om contact te houden met het werkveld. Wederzijdse informatie-uitwisseling is daarbij heel belangrijk. Dit event biedt daarvoor de mogelijkheid.

accreditatie is aangevraagd bij:

ADAP is het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten voor paramedici die vallen onder het Kwaliteitsregister Paramedici. ADAP bewaakt zo de kwaliteit van bij- en nascholing en andere activiteiten voor paramedici.

direct contact

Foto van Mari Gutter

Mari Gutter

Docent

Interesse in het HU Werkveld Event Optometrie en Orthoptie?

Vragen over de opleiding?