3D-bioprinten van kraakbeen

Voorbeeld van 3D bioprinten

Aandoeningen die te maken hebben met slijtage, zoals degeneratieve kraakbeen defecten, zullen steeds meer voorkomen vanwege de ouder wordende generatie. Momenteel zijn alleen al in Nederland 1,5 miljoen mensen die lijden aan een dergelijke aandoening. Kraakbeen is van zichzelf niet in staat om te genezen. Met dit project werken we naar een mogelijkheid om defecten te verhelpen met 3D-bioprinten.

Doel

Een gecombineerde bot- en kraakbeendefect wordt ook wel een osteochondraal defect genoemd en betekent dat er een beschadiging van het kraakbeen én het onderliggende bot is. Met de ontwikkeling van een regeneratieve, functioneel en gepersonaliseerd implantaat richten dit project zich op het volledig genezen van deze diepe kraakbeen defecten. Deze implantaten worden gemaakt met behulp van een combinatie van meerdere 3D-bioprint technieken.

Resultaten

  • Mechanische stabiele constructen welke overeen komen met natuurlijke kraakbeen;
  • 3D-bioprinten van anatomisch relevante constructen;
  • succesvol kweken van cellen in deze constructen.

Looptijd

01 september 2022 - 01 september 2026

Aanpak

Het project is een samenwerkingsverband van drie hogescholen, drie universteiten en drie UMC's. Van de samenwerking tussen de Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht richten wij ons op de ontwikkeling van 3D-printtechnieken om de kraakbeen implantaten te realiseren.

Betrokken HU-onderzoekers

Samenwerking met kennispartners