Studiekeuzecheck

Wanneer een opleiding goed bij je past, is de kans groter dat je die succesvol afrondt. Om op tijd te kijken of er een goede match is tussen jou en de opleiding waarvoor je je aanmeldt, is er de studiekeuzecheck van Hogeschool Utrecht.

Let op

Heb je een studie gekozen met een numerus fixus? Dan geldt de studiekeuzecheck niet. Bekijk op de pagina numerus fixus alles wat je wel moet weten.

De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale intake en een matchingsdag of een online studiekeuzeadviesgesprek bij de opleiding die je hebt gekozen en een (niet-bindend) studiekeuzeadvies. De digitale intake ontvang je automatisch na je aanmelding. Beide onderdelen (digitale intake en matchingsdag / online adviesgesprek) zijn verplichte onderdelen van je aanmelding bij de HU.

De Studiekeuzecheck

Video afspelen Teaser Video Studiekeuzecheck

Voor wie is de studiekeuzecheck?

Onze studiekeuzecheck is niet zomaar een check of jij en de opleiding bij elkaar passen: voor alle voltijd-, duale bachelor- en associate degree-opleidingen is deelname verplicht.

Je maakt de studiekeuzecheck als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld voor een of meerdere opleidingen zonder numerus fixus of bij een uitzonderingsgroep hoort die zich nog na 1 mei mag aanmelden.

 

Houd je mailbox (ook je spambox!) goed in de gaten na je aanmelding, zodat je de belangrijke informatie over de studiekeuzecheck niet mist. Als je je digitale intake niet op tijd invult én retourneert/opstuurt, kun je namelijk niet beginnen met je opleiding.

Wat als je buiten Nederland woont?

Woon jij niet in Nederland, maar heb je je wel aangemeld voor een voltijd-, duale of ad-opleiding? Dan is ook voor jou een studiekeuzecheck verplicht.

Naast de verplichte digitale intake word je dan uitgenodigd voor een niet-verplicht Skype-interview met de opleiding.

De digitale intake

Na je aanmelding ontvang je van ons vanaf februari een e-mail met de digitale intake. Wij gebruiken hiervoor het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven.

Een vast onderdeel van de digitale intake is het LOB-cv. Het LOB-cv gaat over onder andere je interesses, motivatie en wat je hebt ondernomen om tot de keuze voor de opleiding te komen. Deze vragenlijst moet je in de digitale intake uploaden. Via deze intake geef je aan of je een studiekeuzeadviesgesprek wilt voeren met de opleiding.

De matchingsdag

De matchingsdag wordt georganiseerd door de opleiding die jij hebt gekozen. Een opleiding kan besluiten om, ipv een matchingsdag een online adviesgesprek aan te bieden. In tegenstelling tot de afgelopen twee jaar is de matchingsdag / online adviesgesprek weer een verplicht onderdeel van je aanmelding.

Heb je je uiterlijk op 1 mei aangemeld, dan heb je recht op dit gesprek of de matchingsdag, waarin je samen met de opleiding kijkt of je studiekeuze de juiste is. 

Aangemeld na 1 mei?

Heb je je na 1 mei aangemeld omdat je bijvoorbeeld van studiekeuze bent veranderd, dan moet je opnieuw het Studiekeuzecheck-traject doorlopen en ontvang je een nieuwe uitnodiging voor de digitale intake. Ook volgt er dan een nieuwe matchingsdag of online adviesgesprek. Deze matchingsdag of adviesgesprek vindt alleen plaats wanneer dit praktisch nog haalbaar is voor de opleiding.

Matchingsactiviteit

In 2022 organiseren de opleidingen een matchingsactiviteit. Deze bestaat uit een matchingsdag of een online adviesgesprek. Hoe dit wordt ingevuld verschilt per opleiding. 

Heb je je uiterlijk op 1 mei aangemeld, dan heb je recht op deze matchingsactiviteit waarin je samen met de opleiding kijkt of jouw studiekeuze de juiste is

Aangemeld na 1 mei?

Heb je je na 1 mei aangemeld omdat je bijvoorbeeld van studiekeuze bent veranderd, dan moet je opnieuw het Studiekeuzecheck traject doorlopen en ontvang je een nieuwe uitnodiging voor de digitale intake. Ook volgt er dan een nieuwe matchingsactiviteit.

Meer weten?

Meer informatie over de geplande matchingsdagen lees je via de link hieronder. 

HU matchingsgesprek studiekiezer

Het studiekeuzeadvies

Na een eventueel studiekeuzeadviesgesprek krijg je binnen drie weken een e-mail van ons met je studiekeuzeadvies. Er zijn drie mogelijke adviezen:

  • We zien een duidelijke match. Als je voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden, kun je per 1 september starten met de opleiding.
  • We zien een match, maar we zien ook aandachtspunten waar je nog aan moet werken.
  • We zien geen match en raden je aan je opnieuw te oriënteren op een opleiding. Natuurlijk helpen we daar graag bij.

Het advies dat wij je geven is niet bindend maar alleen adviserend, je hoeft er dus niets mee te doen. Het is aan jou of je je inschrijving wilt doorzetten.

Vindt er geen studiekeuzeadviesgesprek plaats, dan ontvang je van ons een neutraal advies en kun je per 1 september starten met je opleiding.

Heb je nog vragen?

Toch niet alles gevonden wat je wilde weten? Neem dan contact op met Hogeschool Utrecht. We helpen je graag verder.

Stuur een e-mail
Dani Zijlstra, Studiekeuzecheck | Hogeschool Utrecht

"Tijdens de matching moesten we een powerpoint-presentatie maken over onszelf. Je moest aangeven waarom jij bij de opleiding past."

Dani Zijlstra (21)

Heb je nog vragen?