Voordat je met een opleiding begint, wil je zeker weten of die goed bij je past. Want dan is de kans groter dat je je opleiding succesvol afrondt. Om deze match te bepalen is er de verplichte studiekeuzecheck.

Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale intake in combinatie met een matchingsdag of een (online) adviesgesprek. De studiekeuzecheck is verplicht voor alle voltijd- en duale bachelor- en associate degree-aanmelders. Nadat je de studiekeuzecheck volledig hebt doorlopen, ontvang je een (niet-bindend) studiekeuzeadvies.

De matchingsdag

Wat verwacht jij?

“Ik werd een beetje zenuwachtig wakker, maar sinds dat ik hier ben heb ik een hele chille vibe”

Selectieprocedure bij numerus fixus-opleiding

Een numerus fixus-opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen per studiejaar. Deze opleidingen hebben daarom geen studiekeuzecheck, maar een selectieprocedure. Bekijk alles wat je moet weten over de numerus fixus-selectie.

 1. Uitnodiging studiekeuzecheck

  Als je je in Studielink hebt aangemeld voor een opleiding bij Hogeschool Utrecht ontvang je begin februari een uitnodiging voor de verplichte studiekeuzecheck. Wij gebruiken hiervoor het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven. Houd ook je spambox in de gaten.

 2. Aangemeld na 1 mei?

 3. Digitale intake

  Het eerste deel van de studiekeuzecheck is de digitale intake. In de uitnodigingsmail staat wat je precies moet doen. Zorg dat je de digitale intake op tijd invult en naar ons stuurt, anders kun je niet beginnen met je opleiding. Met deze intake meld je je aan voor de matchingsdag of een adviesgesprek.

 4. Matchingsdag of (online) adviesgesprek

  Uiterlijk een week voorafgaand aan de matchingsdag ontvang je meer informatie over het programma en de locatie. De opleiding organiseert zelf de matchingsdag en het programma kan daarom verschillen per opleiding.

 5. Studiekeuzeadvies

  Na de matchingsdag of het adviesgesprek ontvang je binnen 3 weken een e-mail met je niet-bindende studiekeuzeadvies. Het is aan jou of je je inschrijving wilt doorzetten. Als je voldoet aan alle toelatingsvoorwaarden kun je per 1 september starten met de opleiding.

De studiekeuzecheck en je privacy

De studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van je aanmeldproces bij de HU. Wij gaan zorgvuldig met jouw gegevens om. De online digitale vragenlijst en je contactgegevens worden alleen door een beperkte groep medewerkers gebruikt om je deelname aan de verplichte matchingsdag mogelijk te maken.

Als je je aanmelding bij de HU voltooit, worden bij de start van je studie de uitkomsten ter beschikking gesteld aan je studieloopbaanbegeleider. Zo kan deze je optimaal begeleiden. Daarom bewaren we je gegevens maximaal 5 jaar in het studievolgsysteem Osiris (het jaar waarin je de keuze maakt plus vier jaar studieduur). Bekijk de privacy-pagina voor meer informatie over je rechten.

Heb jij je aangemeld voor een deeltijdopleiding?

Een studiekeuzecheck is niet voor alle deeltijdopleidingen verplicht.

Kijk wat voor jou geldt

Heb je nog vragen?