Tijdens de opleiding

In vier blokken pas je verworven competenties toe op een echt project voor een opdrachtgever vanuit het werkveld. In een professioneel leerteam ontwikkel je je vaardigheden als data-driven designer.

Bij de master staat jouw ontwikkeling centraal, doordat wij programmatisch toetsen. Het curriculum is gebaseerd op de wensen en uitdagingen van het professionele veld. Door het werken aan echte, data-gedreven oplossingen ontwikkel je snel een goed gevoel voor wat je als data-driven designer te bieden hebt en hoe je jezelf positioneert binnen een multidisciplinair team van professionals.

Inhoud van de opleiding Master Data-Driven Desing (NL)

Het programma bestaat uit vier blokken van elk tien weken.

In een bootcamp van vier weken verhoog je je kennis en vaardigheden in alle vijf de tracks. Na de bootcamp selecteer je een cliëntopdracht en voer je verkennend onderzoek uit naar het probleem, met behulp van de middelen die je in de leertracks worden aangereikt. Aan het einde van het blok presenteer je je ongestructureerde bevindingen in de “problem space”. Hier stel je de oorspronkelijke opdracht ter discussie en laat je verschillende perspectieven op het probleem zien.

De leertracks van blok A

In deze fase definieer en kader je je onderzoeksprobleem door je onderzoeksresultaten om te zetten in een werkbaar probleem. Je schept orde in de chaos door betekenis te vinden in het waargenomen gedrag, voorkeuren, waarden, etc. tijdens het onderzoek. Aan het einde van de blok lever je een definitief projectvoorstel op met uitgebreide context, een heldere probleemstelling, en aangegeven mogelijkheden en beperkingen. Deze presenteer je aan de opdrachtgever (cliënt).

In deze fase bedenk je oplossingen voor het eerder geïdentificeerde probleem. Je zoekt inspiratie uit verschillende bronnen, schetst ideeën, wireframes en ontwikkelt low-fidelity prototypes van haalbare oplossingen. Je deelt creatieve resultaten, werkt samen met deskundigen, vormt hypothesen en ontwerpt experimenten voor ideeëntesten. Aan het eind moet je één of meer ideeën hebben om te prototypen en te testen. Tevens lever je een reflectie op het proces en een projectuitvoeringsplan voor de laatste fase.

In deze fase valideer je werkende oplossingen en bereid je het ontwerp voor op implementatie bij de opdrachtgever. Je elimineert minder geschikte oplossingen, analyseert de beste, en bepaalt de implementatiemethode. Dit gebeurt via een agile methode: bouwen/prototyping, testen/analyseren en itereren/herhalen. Je sluit af met een laatste pitch en presentatie van resultaten aan assessoren, opdrachtgever en collega's.

Contact

12
uur per week

Zelfstudie

30
uur per week

    Meer weten over deze opleiding?


    Bij deze éénjarige voltijdopleiding wordt verwacht dat je veertig uur per week beschikbaar bent voor onderwijsactiviteiten aan de Hogeschool Utrecht.

    Studenten en docenten vormen een actieve leergemeenschap met sterke sociale cohesie. Je bent gemiddeld drie dagen op de campus, met twee dagen zelfstudie. Er zijn lezingen, Coding Club voor codeerondersteuning, gastcolleges, en soms design sprints en pressure cookers voor teamontwerpprocessen.

    Wij verwachten dat je je eigen leerproces vormgeeft. Een belangrijk hulpmiddel is onze digitale leeromgeving (DLO) CANVAS. Met de DLO kun je je voorbereiden op lessen, alleen of in groepen. Dit geeft je niet alleen veel flexibiliteit met betrekking tot wanneer en waar je studeert; persoonlijke lestijd is veel waardevoller als je goed voorbereid naar de les komt.

    Belangrijke onderdelen van het curriculum gaan over de interactie met professionals uit het creatieve veld. In de clientopdracht werk je met hen samen aan uiteenlopende actuele problemen waar deze bedrijven mee te maken hebben of die zich in de samenleving als geheel afspelen.

    Competenties tonen in praktijkgericht projectwerk past bij programmatisch toetsen met focus op betekenisvolle reflectie en feedback. De vijf leerlijnen hebben allemaal met elkaar te maken en je krijgt per blok één formatieve opdracht waarin je feedback krijgt op de leerresultaten van alle vijf de leerlijnen.

    In de masteropleiding gebruik je praktijkprojecten (client project) van externe organisaties als case. Samen met medestudenten los je data-uitdagingen op, ontwikkel je nieuwe vaardigheden en draag je bij aan innovatie. Je wordt begeleid door een ervaren projectcoach vanuit de opleiding.

    Een groot deel van de benodigde literatuur voor dit programma zal in het Engels zijn, zoals vaak het geval is in het hoger onderwijs. Het is belangrijk dat studenten zich voorbereiden om academische teksten in het Engels te lezen en te begrijpen.

    Binnen deze masteropleiding biedt leerteambegeleiding een krachtige ondersteuning. Je werkt samen met diverse teamleden, deelt inzichten en ontvangt waardevolle feedback. Deze collaboratieve aanpak versterkt je leerervaring, waardoor je doelgericht en effectief kunt groeien in je academische reis.

    The Data-driven Design lecturers

    Bob Cruijsberg, lecturer Master Data Driven Design

    Bob Cruijsberg

    Docent

    Bob is docent en coördinator bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design (B) en bij de master Data-driven Design. 

    Hij is gespecialiseerd in User Experience Design en Interaction Design en curriculumontwerp, met veel ervaring in het coachen van studenten die aan projecten voor klanten werken.

    Bob is sinds 1996 betrokken bij de HU en heeft geholpen bij het ontwerpen van het curriculum van verschillende programma's, waaronder Internationale Communicatie en Media (momenteel Creative Business genoemd) en Communicatie en Multimedia Design. Voor dat laatste ontving hij de HUgenotenprijs 2010, een prijs voor uitmuntende prestaties van medewerkers en studenten van de HU.

    Erik Hekman, lecturer Master Data Driven Design

    Erik Hekman MSc

    Programmacoördinator en docent

    Als een van de oprichters werkt Erik als docent en coördinator van het masterprogramma Data-driven Design (MDDD). 

    Erik heeft een bachelordiploma Informatie- en Communicatietechnologie (software engineering) en een masterdiploma Mediatechnologie (kunst en technologie). Hij kwam in 2005 bij de HU en heeft aan verschillende onderzoeksprojecten gewerkt, evenals aan nieuwe onderwijsprogramma's die data science, media en design combineren. Zijn onderzoeksinteresses omvatten interactive machine learning, computational text analysis en het democratiseren van data science. Erik geeft ook les aan de masteropleiding Applied Data Science van de Universiteit Utrecht, waar hij studenten leert hoe ze aanbevelingssystemen voor private en publieke media kunnen ontwerpen en ontwikkelen.

    Rhied Al-Othmani

    Docent en onderzoeker

    Rhied Al-Othmani heeft uiteenlopende ervaring op het gebied van grafisch ontwerp en heeft de afgelopen negen jaar aan projecten gewerkt variërend van print tot web en branding voor een grote verscheidenheid aan klanten.

    Naast haar huidige functie als docent bij bachelor Communication & Multimedia Design en de master Data-driven Design, is zij tevens Studieloopbaanbegeleider voor de studenten en lid van de Opleidingscommissie.

    In 2011 behaalde Rhied haar BA in Digitale Communicatie aan de HU en in 2020 haar MA in Data-driven Design. Haar interesse voor gebruikerservaring en het vertalen van kennis naar de praktijk en deze gelijk toe te passen, trok haar aan om in het onderwijs te werken. Haar andere interesses zijn de ontwikkeling van chatbots, open overheidsdata en de kennis en instrumenten die nodig zijn om open data te begrijpen, interpreteren en toepassen.

    Shakila Syahan

    Shakila Shayan, PhD

    Docent en onderzoeker

    Shakila is docent bij de master Data-driven Design en onderzoeker bij het lectoraat Human Experience & Media Design.

    Ze heeft een interdisciplinaire achtergrond in experimentele en computationele studies van menselijk leren en gedrag, en heeft in het verleden bij verschillende internationale instituten gewerkt, waaronder het Max Planck Instituut en de Universiteit Utrecht.

    Shakila komt oorspronkelijk uit Iran, waar ze haar BA in Computer Engineering voltooide. Vervolgens verhuisde ze naar de VS om een master en PhD in Cognitieve Wetenschappen en Computerwetenschappen te volgen aan de Universiteit van Indiana. Ze heeft een grote passie voor het begrijpen van de behoeften van individuen en gemeenschappen als geheel en het vinden van innovatieve oplossingen om hen te helpen. Als gevolg hiervan is haar onderzoek geleidelijk verschoven naar een toegepaste mensgerichte benadering die het ‘hier en nu’ van het leven van mensen kan verbeteren.

    Jonas Moons

    Jonas Moons

    Docent en onderzoeker

    Jonas is docent bij de master Data-driven design en de bachelor Communication and Multimedia Design, waar hij vooral de vakken machine learning, data science en onderzoeksmethoden doceert. Hij heeft een academische achtergrond in kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschappen.

    Jonas heeft 6 jaar gewerkt bij een toegepaste onderzoeksgroep op het gebied van gedragsverandering, waar hij zich richtte op statistische en methodologische vragen. Jonas is vooral geïnteresseerd in de relatie tussen gedrag, data en AI.

    Tevens heeft Jonas een aanstelling bij het lectoraat Artificial Intelligence, waar hij studentenprojecten initieert die zich richten op het toepassen van machine learning op creativiteit en kunst.

    Roelof de Vries

    Docent en onderzoeker

    Dr. Roelof de Vries is docent bij de master Data-driven Design en onderzoeker bij het lectoraat Human Experience & Media Design waar hij gedragsveranderingstechnologie en de evaluatie en validatie van deze technologieën onderzoekt.

    Momenteel richt hij zich op het interdisciplinaire ontwerpproces van gedragsveranderingstechnologie. Hoe kunnen en willen we technologie voor gedragsverandering evalueren en valideren? Hoe kunnen we technologie voor gedragsverandering zo ontwerpen dat deze de groeiende complexiteit van uitdagingen op het gebied van gezondheid en welzijn helpt aanpakken?

    Hij heeft een achtergrond in Kunstmatige Intelligentie (BSc aan de Universiteit van Amsterdam) en Informatiewetenschappen (MSc aan de Universiteit van Amsterdam). Zijn promotieonderzoek (Human Media Interaction groep aan de Universiteit Twente) op het snijvlak van design, psychologie, technologie en data science richtte zich op interactieve technologie en de rol van technologie bij gedragsverandering, met name op theorie gebaseerde en op maat gemaakte gedragsverandering technologie.

    Waarom Data-driven Design (NL) studeren bij de HU?

    • Een voorsprong op de arbeidsmarkt

      Na voltooiing van het programma ben je een ‘digital creative’ in de ware zin van het woord – klaar om als professionele pionier bij te dragen aan het digitale transformatieproces.

    • Veel praktijkervaring

      Je werkt aan een real-life project van een externe organsatie, waardoor je nieuwe vaardigheden ontwikkelt en competenties in een professionele context beheerst.

    Geïnteresseerd in the Master Data-driven Design?

    Heb je nog vragen?