Tijdens de opleiding

Het beroep van medisch hulpverlener leer je door veel te oefenen. De opleiding is daarom vanaf het begin al erg praktijkgericht. Tijdens de practica pas je kennis toe die je in de colleges hebt opgedaan.

Tijdens de opleiding Medische Hulpverlening: voorbeeld van een lessituatie

Inhoud van de opleiding Medische Hulpverlening

In het eerste studiejaar doe je uitgebreide kennis op over het menselijk lichaam en de vitale functies. Je gaat actief oefenen met de medische vaardigheden die je nodig hebt in de acute en intensieve zorg. Je leert hoe je een klacht van een patiënt vertaalt naar een heldere werkdiagnose en een passende behandeling. Hierbij maak je gebruik van klinisch redeneren volgens het geneeskundig proces en evidence-based practice. Je maakt een begin aan jouw ontwikkeling als reflectieve en onderzoekende beroepsprofessional zodat je uiteindelijk in staat bent om je te verhouden tot jezelf, tot anderen en tot complexe situaties.

Na het eerste jaar weet je al veel over de vitale organen, zoals hart, nieren en longen. In het tweede jaar behandelen we de minder vitale orgaansystemen, zoals de spijsvertering, het hormoon-, en het urogenitale stelsel. Ook leer je over psychiatrische aandoeningen, zoals psychose en depressie, die je in een stage kunt tegenkomen en leer je over acute zorg aan kinderen. Deze zorg loopt uiteen van het herkennen van bekende kinderziektes tot aan het reanimeren van kinderen.

Vanaf het derde jaar wordt er meer specialistische kennis aangeboden op het gebied van acute zorg en intensief klinische zorg.  Je leert omgaan met stress en hoe je de hulpverlening organiseert in complexe situaties.

Daarnaast heb je een vrije keuzeruimte van vijf maanden. Je kunt deze ruimte zelf invullen door een cursus of minor binnen Medische Hulpverlening te volgen.

Het vierde leerjaar staat in het teken van beroepsopleidende stages en je afstudeeronderzoek.

Tijdens de opleiding Medische Hulpverlening: voorbeeld van een lessituatie
  • 40%Praktijk
  • 60%Theorie

Contact

24
uur per week
  • 85%individueel werk
  • 15%Groepswerk

Zelfstudie

28
uur per week
  • 12%Keuzevakken
  • 88%Verplichte vakken
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de opleiding volg je hoorcolleges, werkcolleges en praktijklessen. Een deel van het onderwijs wordt via een digitale leeromgeving aangeboden, zoals een online cursus over het onderwerp 'kindermishandeling'. Ook vind je er filmpjes, praktijkvoorbeelden en weblectures. Daarnaast oefen je veel met en op studiegenoten en loop je verschillende stages.

    Na elk vak krijg je een toets of een tentamen. Zo'n tentamen is qua omvang vergelijkbaar met wat je gewend bent op de middelbare school.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

    In je derde jaar heb je een vrije keuzeruimte van vijf maanden. Je kunt deze ruimte zelf invullen. Kies bijvoorbeeld een cursus of een minor binnen Medische Hulpverlening.

    Je betaalt collegegeld. Ben je benieuwd hoeveel je moet betalen? Dat bereken je heel eenvoudig met de collegegeldmeter. Voor boeken en syllabi ben je het eerste jaar ongeveer € 1000 kwijt.

    Meer weten? Kijk op de pagina over collegegeld.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

    Waarom Medische Hulpverlening studeren bij de HU?

    • Beoordeeld als topopleiding

      Je kiest voor kwaliteit. Deze opleiding is vaak door studenten en experts beoordeeld als topopleiding in de Keuzegids.

    • Ruime carrièrekansen

      Met alle kennis en vaardigheden die je opdoet ben je als medisch hulpverlener breed inzetbaar in de zorg.

    • Snel een passende baan

      De vraag naar medische hulpverleners is momenteel groot. De verwachting is dat tekorten in de medische ondersteunende zorg voorlopig blijft bestaan. Je vindt waarschijnlijk snel een baan en kunt het beroep helpen vormgeven.

    Heb je nog vragen?