Data Science for Business

Hoe kun je data science in je voordeel laten werken? Worstel jij met het succesvol opzetten en laten verlopen van Data science projecten? Na het volgen van deze mastermodule heb je de handvatten om zelf aan de slag te gaan met Data Science.

Deze mastermodule bestaat uit 2 onderdelen:

 • Data science in de praktijk
  Data science in de praktijk stelt je in staat om data science projecten succesvol uit te voeren. We gaan aan de slag met de voorwaarden om data science succesvol te laten zijn.
 • Methoden en technieken van data science
  We behandelen verschillende technieken om patronen te vinden in de steeds groter wordende hoeveelheid data en gaan in op het verschil tussen supervised en unsupervised learning. Je gaat zelf aan de slag met een eenvoudige vorm van machine learning.

Handig om te weten

Startmoment September en februari
Lesdata Informeer bij de opleiding
Studie-investering 15 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3850 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers 6-18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Persoonlijk advies

We helpen je graag verder! Neem contact op voor antwoord op je vragen over de opleiding en je toelaatbaarheid.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

De mastermodule Data Science for Business bestaat uit twee onderdelen en behandelt verschillende aspecten, zoals het vertalen van businessvragen naar datagedreven oplossingen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Historie en toekomst data science
 • Data science ontwikkelaanpak - CRISP-DM
 • ‘Mind the gap’ Van businessvraag naar datagedreven oplossing
 • Datavisualisatie
 • Data exploratie en preparatie
 • Supervised & learning technieken
 • Unsupervised learning technieken
 • Modelontwikkeling
 • Model evaluatie
 • Operationaliseren van data science

Theorie en praktijk worden continu afgewisseld. Je gaat daadwerkelijk aan de slag met machine learning technieken.

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. Een module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen en/of een praktijkgerichte opdracht.

Je leert:

 • de leidende principes van data science projecten;
 • om de gangbare data science modelleertechnieken en hun verschillen uit te leggen en de toepassing aan te geven;
 • om de projectaanpak CRISP-DM toe te passen;
 • om de mogelijkheden en valkuilen van data science te identificeren in de praktijk;
 • om advies uit te brengen over de toepassingsmogelijkheden van data science in de eigen organisatie;
 • om een data science opdracht op te zetten en uit te voeren.

Deze mastermodule bestaat uit 2 onderdelen:

 • Data science in de praktijk
  De beschikbaarheid van steeds meer data zorgt dat organisaties beter en sneller kunnen handelen en zelfs nieuwe diensten kunnen aanbieden. We gaan aan de slag met de voorwaarden om data science succesvol te laten zijn. Het draait om het daadwerkelijk toepasbaar maken en operationaliseren van data science. Verschillende aspecten komen aan bod, zoals het vertalen van business vragen naar datagedreven oplossingen, een gestandaardiseerde projectaanpak (CRISP-DM) en de visualisatie van de resultaten. Uiteraard gaan we ook in op op de valkuilen van data science trajecten. Data science in de praktijk stelt je in staat om data science projecten succesvol uit te voeren.
 • Methoden en technieken van data science
  Er zijn verschillende technieken om patronen te vinden in de steeds groter wordende hoeveelheid data. We behandelen deze technieken, zoals regressieanalyse, clustering en classificatie en gaan in op het verschil tussen supervised en unsupervised learning. Je gaat zelf aan de slag met een eenvoudige vorm van machine learning. Daarbij komt het hele traject van data-preparatie, het bepalen van geschikte algoritmes, het uitvoeren van analyses tot de evaluatie van het model aan bod. We werken in Excel, waardoor geen programmeerervaring noodzakelijk is. Bovendien worden open source tools getoond waarmee je je verder in het onderwerp kunt verdiepen. Deze module geeft een basiskennis van de verschillende modelleringstechnieken en bijbehorende toepassingen. Verdere verdieping op het onderwerp machine learning bieden we aan in de mastermodule Machine Learning.

Toelating

Om de mastermodule Data Science for Business te volgen, heb je een hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau. Toelating vindt plaats op basis van je cv en een intakegesprek.

docenten

De colleges worden voor een groot deel gegeven door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht uit de betreffende onderzoeksgebieden. Mede daardoor is de opleiding van hoog niveau.

Na deze opleiding

Wanneer je de mastermodule Data Science for Business succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan een post-hbo-leergang of kies voor de Master of Informatics.

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een post-hbo-leergang, de Master of Informatics - Business & IT en de Master of Informatics - Applied Data Science. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Overige informatie

De mastermodule Data Science for Business kost € 3850, vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Wanneer je besluit na één mastermodule de post-hbo-opleiding te vervolgen dan is je investering € 6600 (totale investering post-hbo-opleiding € 10.350).

Mocht je besluiten na één mastermodule de master te vervolgen dan is je investering € 17.750 en € 500 voor de studiereis (totale investering master € 21.500 exclusief studiereis).

Alle bedragen zijn vrij van btw en inclusief boeken en readers.

Hogeschool Utrecht organiseert regelmatig een informatiemiddag voor de ICT deeltijdopleidingen. Deze worden aangekondigd via de LinkedIn pagina.

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.


Hogeschool Utrecht organiseert geregeld 'De Master Spreekt...' events.

Aankomende events

1 maart Machine Learning Architectuur

Vorige event

Om je een indruk te geven van mogelijke onderwerpen, vonden in deze reeks eerder plaats: De Master spreekt...

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

Waarom data science for business bij de HU?

 • Kies voor een topopleiding

  Deze mastermodule is onderdeel van de Master of Informatics, uitgeroepen tot topopleiding door de Keuzegids Masters 2017.

 • Stroom door naar een post-hbo-leergang of master

  Wil je na deze module verder studeren? Dan kun je doorstromen naar een post-hbo-leergang of de Master of Informatics.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Direct contact

Volg deze opleiding