De opleiding

In het onderwijsprogramma van de deeltijd-hbo-opleiding HRM zit veel flexibiliteit. Samen met een leerteamcoach stel je jouw persoonlijke leerroute vast, waardoor de opleiding aansluit bij jouw beroepspraktijk. Zo kan jij je studie optimaal combineren met je werk en je privésituatie.

Bekijk hoe jij een toekomstbestendige HR-adviseur wordt met HRM deeltijd

Video afspelen Video Human Resource Management deeltijd

Inhoud van de opleiding Human Resource Management

Tijdens de propedeusefase leg je een brede basis met de cursussen organisatiekunde, financieel management, marketing en HRM. In de hoofdfase ga je je verdiepen in het vakgebied van HRM waarbij je professionele beroepshouding, persoonlijk leiderschap en onderzoekend vermogen centraal staan.

Het eerste jaar, de propedeuse, volg je samen met deeltijdstudenten van de opleiding Bedrijfskunde. De propedeusefase bestaat uit 4 cursussen:

 • Organisatiekunde
 • HRM
 • Financieel management
 • Marketing management

Hoelang de hoofdfase duurt, hangt af van je eigen mogelijkheden en keuzes. Als je elke periode één cursus afrondt, duurt de hoofdfase drie jaar. Als je ervoor kiest om meer dan één cursus per periode af te ronden, kun je sneller je HRM-diploma behalen.

Tijdens de opleiding is er aandacht voor de volgende onderwerpen in het onderwijs:

 • People Analytics
 • Binden en behouden van talent
 • Coaching van individuen en teams
 • Duurzame inzetbaarheid en Vitaliteit
 • Change
 • Strategisch HRM
 • HR-onderzoek en advies
 • Learning & Development
 • (Persoonlijk) leiderschap

De HRM docenten

Al jarenlang zijn onze opleidingen HRM te vinden in de hoogste regionen van de landelijke rankings. Dat komt door het kwaliteitsbeleid van de HU. Ruim 90% van alle HRM-docenten heeft een masteropleiding en 5% is gepromoveerd. Alle docenten hebben veel ervaring in de praktijk.

Sjoerd van den Heuvel, docent Human Resource Management deeltijd, Hogeschool Utrecht

Dr. Sjoerd van den Heuvel

Hoofddocent People & Business, Lead People Analytics Onderwijs & Onderzoek

Sjoerd van den Heuvel is hogeschoolhoofddocent bij het Institute for People & Business (IPB) en onderzoeker binnen het Kenniscentrum Sociale Innovatie.

Zijn primaire inhoudelijke focus ligt op het thema People Analytics. Sjoerd spreekt met grote regelmaat op congressen in binnen- en buitenland, waarbij de verbinding tussen wetenschap en praktijk op gebied van People Analytics altijd de rode draad vormt. Sjoerd is aan de Universiteit van Tilburg gepromoveerd op het thema weerstand tegen organisatieverandering.
Fenke Kooi

Fenke Kooi

Programmaleider deeltijdopleiding HRM

Fenke Kooi is programmaleider van de deeltijdopleiding HRM. Daarnaast is zij hogeschooldocent en leerteamcoach bij het Institute for People & Business (IPB) bij de opleiding. Zij heeft een master Sociale Wetenschappen.

Samen met een team van betrokken professionals staat zij klaar voor onze studenten. Er is een grote diversiteit aan ervaring, kennis, interesses en vaardigheden. Dit is ook meteen de kracht van het team. “Kenmerkend is onze grote betrokkenheid, deskundigheid en ons vermogen om samen met studenten en werkveld te werken aan goed onderwijs voor nieuwsgierige, wendbare en toekomstbestendige HRM'ers!”

Fenke heeft als organisatieadviseur en trainer bij verschillende bureaus gewerkt. Het thema “ontwikkeling” heeft bij al haar werkzaamheden altijd centraal gestaan. Zo nu ook bij de HU; de professionele en persoonlijke ontwikkeling van studenten, het ontwikkelen van een up-to-date HRM curriculum en Learning & Development van medewerkers in organisaties.

Meer weten over deze opleiding?

De studieduur is in principe 4 jaar, maar er zijn mogelijkheden om te versnellen, afhankelijk van je werkervaring en keuzes. Eén keer in de twee weken is er een cursusdag, beurtelings de vrijdag (14.00 - 20.30 uur) en de zaterdag (10.00 - 16.30 uur). Hoeveel tijd je daarnaast kwijt bent aan de opleiding, verschilt per persoon. Je leert namelijk vooral door opdrachten in je eigen praktijk.

Tijdens de deeltijdopleiding HRM leer je niet alleen in de klas en individueel, maar ook in de praktijk, in leerteams en via een digitale leeromgeving. Jouw leren wordt ondersteund door onder andere (web)lectures, topclasses met experts, werkcolleges en trainingen. Deze gevarieerde manier van onderwijs zorgt voor een verdieping van de lesstof en maakt het mogelijk om werk en studie optimaal te combineren.

We werken met authentieke en actuele opdrachten uit de (eigen) beroepspraktijk waardoor onze studenten hands-on zijn en impact hebben. Je hebt daarom een werkplek nodig waarin je ruimte krijgt om de opdrachten uit te werken. Je past het geleerde zo direct toe in je werkomgeving: een win-win situatie voor zowel jezelf als je werkgever.

Aan het einde van je tweede studiejaar ontvang je een studieadvies. Dat advies kan inhouden dat je geschikt wordt geacht voor de opleiding, een verwijzingsadvies als een andere opleiding beter bij je lijkt te passen, of het advies om met de studieloopbaanbegeleider een studieplanning op te stellen.

Het betreft hier geen bindend advies: je hoeft het advies niet op te volgen. Uiteraard gaan we ervan uit dat je het advies zorgvuldig weegt.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)externe link.

In Nederland zijn er twee vormen van collegegeld: het wettelijke collegegeld (lager tarief) en het instellingscollegegeld (hoger tarief). In welke categorie je valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met de handige collegegeldmeter van Hogeschool Utrecht zie je binnen enkele minuten welk tarief voor jou geldt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 500 kwijt.

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de gids.

Gertjan Stomp

"Als werkvelddeskundige denk ik mee over de vernieuwing van deze deeltijdopleiding."

Gertjan Stomp People Manager Rabobank
Human Resource Management, gebouw Padualaan 101

Interesse in de bachelor Human Resource Management (HRM)?

Vragen over deze opleiding?

Gerelateerde opleidingen