Machine Learning

In de mastermodule Machine Learning staan klassieke machine learning en Deep Learning centraal. Deze masterclass behandelt het bouwen van lerende computermodellen. Na deze cursus weet je niet alleen welke modellen te gebruiken, maar ook hoe je ze aanpast en verfijnt voor jouw specifieke case. We gaan ervan uit dat je kennis hebt van programmeren (het maken van functies en classes, list comprehensions) en data visualisatie (matplotlib en seaborn) met behulp van Python.

We beginnen met de meest eenvoudige modellen en werken via diverse trucs toe naar het zelf leren ontwerpen van deep learning modellen. Je leert om zelf architecturen te bouwen en daarmee bijvoorbeeld verkoopcijfers te voorspellen, modellen te laten herkennen en films te classificeren. Deep learning is een van de meest veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van Kunstmatige Intelligentie.

Volg je deze module als onderdeel van een post-bacheloropleiding of de gehele masteropleiding, dan is bij deze mastermodule een opleidingsdag in Consultancy & Persoonlijke vaardigheden een verplicht onderdeel. Dit geldt niet wanneer deze mastermodule als losse module volgt. 

Handig om te weten

Startmoment November en april
Lesdata Neem voor meer informatie contact op met de opleiding.
Studie-investering 15-20 uur per week (inclusief colleges)
Kosten

€ 3850 (vrij van btw)

Bekijk de mogelijkheden voor een tegemoetkoming in de studiekosten.

Deelnemers 6 - 18
Locatie Koningsbergerstraat 9 Utrecht
Diploma Certificaat met de studie-investering

Persoonlijk advies

We helpen je graag verder! Neem contact op voor antwoord op je vragen over de opleiding en je toelaatbaarheid.

Aanmelden

Zin om te beginnen met deze opleiding?

Opleidingsinhoud

Tijdens de mastermodule Machine Learning staan klassieke machine learning en Deep Learning centraal. De mastermodule behandelt het acquireren van data. 

We beginnen met de meest eenvoudige modellen (lineaire regressie) en werken via diverse trucs om met non-lineaire data te werken (zoals Support Vector Machines met kernels) toe naar het zelf leren ontwerpen van deep learning modellen met behulp van TensorFlow. Je leert daarbij ook hoe je de keuze maakt voor een bepaald model, en de performance meet.
We gaan aan de slag met state-of-the-art deep learning modellen.

Aan het einde van de cursus begrijp je wat Deep Neural Networks, Convolutional Neural Networks, Recurrent Neural Networks en Embeddings zijn. Met deze technieken leer je om zelf architecturen te bouwen en daarmee problemen op te lossen zoals het voorspellen van verkoopcijfers (timeseries), je model laten herkennen of er een kat of een hond op een afbeelding staat (Computer Vision) en het classificeren van een film op basis van een beschrijving (NLP). Dergelijke technieken worden in toenemende mate toegepast bij bijvoorbeeld fraude detectie, recommendation engines en customer relationship management.

De volgende onderwerpen komen aan bod, waarbij theorie en praktijk worden continu afgewisseld:

 • Classificatie en regressie
 • Meten van performance (bv overfitting)
 • Support vector machines en kernels
 • Het bouwen van pipelines en grid search
 • Hypertuning van Neurale Netwerken
 • Het doen van onderzoek naar het ontwerpen van een modelarchitectuur
 • Timeseries Forecasting
 • Natural Language Processing
 

Tijdens de mastermodule krijg je klassikaal onderwijs. Daarbij deel je ook jouw praktijkervaring met de andere deelnemers. Een module wordt afgesloten met een schriftelijk tentamen, een paper of presentatie en een opleidingsdag Consultancy en Persoonlijke Vaardigheden.

Je leert:

 • (un)supervised learning technieken te doorgronden
 • deep learning technieken toe te passen

Docenten

De colleges worden voor een groot deel verzorgd door (gast)docenten uit het bedrijfsleven. Hierdoor sluit de inhoud steeds naadloos aan op de (complexe) vraagstukken uit de hedendaagse markt. Inhoudelijk is de opleiding nauw verbonden met de lectoren van Hogeschool Utrecht in het betreffende onderzoeksgebied en mede daardoor van hoog niveau.


Toelating

Om de mastermodule Machine Learning te volgen, heb je hbo-werk- en denkniveau nodig, plus minimaal twee jaar relevante werkervaring op hbo- of wo-niveau.

We gaan graag met je in gesprek om je vragen over de opleiding te beantwoorden en je toelaatbaarheid vast te stellen, op basis van je CV tijdens het intakegesprek. Je meldt je hiervoor aan via de persoonlijk advies button onderaan de pagina.

Indien je de mastermodule separaat wil volgen is basiskennis nodig van: python, forloops omschrijven en lists maken, gebruik van pandas, matplotlib/seaborn, classes maken, inheritance, numpy (vectoriseren van code), broadcasting, opzetten van een environment voor python en werken met git.

Na deze opleiding

Wanneer je de mastermodule Machine Learning succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat van Hogeschool Utrecht. Wil je na deze module verder studeren? Volg dan een van de post-hbo-leergangen, of kies voor de Master of Informatics (NVAO geaccrediteerd).

Je weet:

 • hoe je (un)supervised learning technieken moet doorgronden
 • hoe je deep learning technieken kunt toe passen

Eén van de unieke kenmerken van deze mastermodule is dat zij onderdeel is van een post-hbo-leergang, de Master of Informatics - Applied Data Science en de Master of Informatics - Bussiness & IT. De master is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee ook internationaal erkend. Wil je je na de module verder ontwikkelen? Dan is een leergang of de master een logische vervolgstap.

Overige informatie

De mastermodule Machine Learning kost € 3850 vrij van btw. Hier zijn de lesmaterialen bij inbegrepen.

In de module zijn theorie en praktijk direct aan elkaar gekoppeld. Dit maakt de studie bijzonder effectief en levert voordelen op voor jou en je organisatie. Om een wisselwerking te creëren tussen het toepassen van de verworven kennis in de praktijk en de inbreng van je kennis en ervaring tijdens de lessen, dien je een relevante werkplek te hebben.

Wanneer je besluit na één mastermodule de post-hbo-opleiding te vervolgen dan is je investering € 6600 (totale investering post-hbo-opleiding € 10.350).

Mocht je besluiten na één mastermodule de master te vervolgen dan is je investering € 17.750 en € 500 voor de studiereis (totale investering master € 21.500 exclusief studiereis).

Alle bedragen zijn vrij van btw en inclusief boeken en readers.

Hogeschool Utrecht organiseert geregeld 'De Master Spreekt...' events.

Aankomende events

1 maart Machine Learning Architectuur

Vorige event

Om je een indruk te geven van mogelijke onderwerpen, vonden in deze reeks eerder plaats: De Master spreekt...

Blijf op de hoogte over het ICT Deeltijd Onderwijs van Hogeschool Utrecht en wat daarmee samenhangt en volg ons op LinkedIn. Hier kondigen wij ook onze “De Master Spreekt Events” aan.

Waarom Machine Learning bij de HU?

 • Stroom door naar een post-hbo-leergang of master

  Wil je na deze module verder studeren? Dan kun je doorstromen naar een post-hbo-leergang of de Master of Informatics.

 • Combineer studie, werk en privé

  Door de flexibele en modulaire opzet van de studie kun je deze goed inpassen in je drukke leven.

 • Kom verder in je carrière

  De HU geeft eigentijds onderwijs dat goed aansluit op de praktijk.

Direct contact

Deze opleiding is ook onderdeel van: