Tijdens de opleiding

De nadruk ligt tijdens de studie op het formuleren van een zo goed mogelijk financieel en/of fiscaal advies. Dit bereid je uitvoerig voor door een grondige inventarisatie en analyse van de situatie van de persoon, de ondernemer of de onderneming. Je werkt veel in leerteams, zodat je niet alleen aan inhoudelijke, maar ook aan je persoonlijke leerdoelen werkt.

Inhoud van de opleiding Finance, Tax and Advice

In het eerste studiejaar maak je kennis met het werk van de financieel adviseur. Je leert advies te geven aan bedrijven en aan de personen achter het bedrijf. Je leert hoe bedrijven zijn georganiseerd en je zet je eerste stappen in financieel advies. Kennis en communicatie zijn hierbij allebei belangrijk. Een deel van de inhoud van het eerste jaar komt overeen met die van de opleidingen Accountancy en Finance & Control. Je leert de basis van een betrouwbare financiële administratie, traint adviesvaardigheden en leert over processen in een bedrijf. Je volgt vier onderwijseenheden in het eerste jaar die het fundament vormen van jouw opleiding. De docenten zijn zelf financieel adviseur of belastingadviseur of zijn dit jarenlang geweest. Je krijgt dus veel praktijkvoorbeelden.

Ook haal je het certificaat ‘Wft Basis’: een wettelijk verplicht diploma voor financieel adviseurs. De opleiding FTA biedt je de mogelijkheid om meerdere Wft-certificaten te halen, zodat je meteen aan de slag mag met adviseren. 

De vakken van jaar 1

Vanaf het tweede jaar ga je je steeds verder verdiepen. Ook de docenten van de tweedejaars modules zijn zelf financieel adviseur of belastingadviseur of zijn dit jarenlang geweest, zodat je ook nu weer veel praktijkvoorbeelden krijgt. Met studiegenoten werk je aan opdrachten van banken zoals Rabobank en ABN AMRO en van verzekeraars zoals ASR en VvAA. Je gaat op bezoek bij een bank en financieel adviseurs komen naar de hogeschool om jouw adviesvaardigheden te beoordelen en je tips te geven. Je gaat ook voor het eerst op stage: gedurende 20 weken, voor drie dagen per week. De overige dagen volg je een module over bedrijfsprocessen waarin je theorie direct toepast op je stagebedrijf.

De vakken van jaar 2

In het derde jaar houd je je onder andere bezig met het ontwikkelen en selecteren van financiële producten en diensten. Ieder advies is maatwerk. De centrale vraag hierbij is: hoe maak ik de optimale mix voor de klant, voor nu en in de toekomst? Je leert hoe je het advies kunt presenteren aan je klant. Verder leer je over de zorgplicht die je als financieel adviseur hebt voor je klanten.

De vakken van jaar 3

In het vierde studiejaar heb je een half jaar ruimte voor een minor. Deze kun je volgen aan de HU, maar je mag ook naar een andere hogeschool of universiteit. Misschien wil je zelfs wel naar het buitenland? Je kunt een financiële minor volgen die verdiepend is op je opleiding, maar ook iets heel anders om je blik te verbreden, of zelfs een pre-master om door te studeren aan een universiteit. Om je studie af te sluiten, loop je 20 weken stage bij een bank, verzekeringsmaatschappij of andere financiële onderneming. Hier doe je ook je afstudeeronderzoek, wat een advies aan het bedrijf is of het ontwikkelen van een oplossing voor een probleem. In de afsluitende stage komt alles wat je in de opleiding hebt geleerd bij elkaar: kennis en vaardigheden voor het geven van financieel advies. Dit is je laatste stap in je opleiding tot adviseur voor personen en bedrijven op het gebied van financiële en fiscale vraagstukken.

Contacturen

18
uur per week
    Studie in cijfers

    Meer weten over deze opleiding?

    Tijdens de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice krijg je onder meer te maken met de volgende lesvormen:

    • coachingssessies
    • hoorcolleges
    • werkcolleges
    • projectgroepen
    • stage

    De opleiding toetst op verschillende manieren die aansluiten bij de inhoud en vorm van de cursussen.

    Wil jij het beste uit jezelf en je studie halen? Volg dan naast je gewone onderwijs een HU-honourstraject. Kies een volledig programma of kom zelf met een idee. 

    Tijdens je opleiding werk je in een leerteam onder begeleiding van jouw leerteamcoach. Hierin werk je samen met medestudenten aan zowel inhoudelijke als persoonlijke leerdoelen.

    Ben je benieuwd naar de kosten voor de opleiding Finance, Tax and Advice? In de collegegeldmeter bereken je eenvoudig hoeveel collegegeld je betaalt. Voor boeken en andere lesmaterialen ben je elk jaar ongeveer € 450 tot € 700 kwijt.

    Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Om door te stromen naar het tweede jaar moet je minimaal 45 van de 60 studiepunten van de propedeuse halen in het eerste jaar. Haal je dit niet, dan moet je stoppen met deze studie aan de HU.

    In de studiegidsexterne link vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding op een rijtje. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle regelingen en afspraken in de studiegids.

    Waarom Finance, Tax and Advice studeren bij de HU?

    • Intensieve samenwerking met bedrijfsleven

      Hogeschool Utrecht werkt veel samen met het bedrijfsleven zodat ons onderwijs altijd actueel is. Ook ga je al tijdens je opleiding op bezoek en stage lopen bij bedrijven uit de financiële sector.

    • Wft-certificaten zijn onderdeel van de opleiding

      De HU biedt als enige hogeschool 4 Wft-certificaten aan tijdens de opleiding: Hypothecair, Inkomen, Vermogen en Pensioen. De overige Wft-certificaten mag je ook op kosten van de HU halen. Dit geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt.

    • Sterke binding studenten en docenten

      We zijn een kleinschalige opleiding en werken samen met jou aan je persoonlijke succes. Onze studenten gaven ons in 2021 de hoogste waardering van alle FTA-opleidingen in Nederland (bron: NSE).

    Heb je nog vragen?