Curriculumvraagstukken Funderend Onderwijs
Het lectoraat onderzoekt hoe het curriculum van het funderend onderwijs zich moet ontwikkelen om kinderen en pubers een optimale start te geven in de dynamische, complexe samenleving en beroepspraktijk. Welke kennis en competenties hebben zij daarvoor nodig, hoe kunnen ze deze aanleren, en hoe kunnen we leraren toerusten om het gewenste curriculum goed vorm te geven?
Onderzoekslijnen binnen het lectoraat
De kwaliteit en de aantrekkelijkheid van het STEM-onderwijs (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) staan onder druk. Deze onderzoekslijn richt zich op de vraag hoe interesse in natuurwetenschap en techniek bevorderd kunnen worden door het aanbieden van eigentijds en aansprekend techniekonderwijs. We ontwikkelen doorlopende leerlijnen voor basis- en voortgezet onderwijs en de bèta-lerarenopleidingen. Vanuit burgerschapsperspectief is een belangrijke kwestie hoe interdisciplinaire maatschappelijke vraagstukken hun plaats kunnen krijgen in dit leergebied dat sterk leunt op disciplinaire kennis.
Projecten
We onderzoeken invullingen van mens- & maatschappijvakken in het VO (M&M: aardrijkskunde, economie, geschiedenis, levensbeschouwing en maatschappijleer). Ook onderzoeken we de zaakvakken in het PO (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek). Samen met docenten, lerarenopleiders en curriculumontwikkelaars wordt de (vakdidactische) kennis van docenten hierover onderzocht. Tevens analyseren we hoe betreffende curricula (kunnen) worden vormgegeven. We dragen bij aan debat en kennis over inclusie en kansenongelijkheid in het onderwijs.
Projecten
- Hoe wordt je een goede aardrijkskundeleraar?
- De toekomst onzeker
- Vakoverstijgend onderwijs voor de M&M-vakken
'Digitale geletterdheid’ is onmisbaar om je weg te vinden in de hedendaagse samenleving. Sommige digitale vaardigheden zijn generiek aan te leren en andere vragen per inhoudsdomein een nadere invulling (informatievaardigheden bij geschiedenis krijgen andere accenten dan die bij aardrijkskunde of natuurkunde). In deze lijn onderzoeken we samen met scholen, leraren en lerarenopleidingen hoe dit leergebied vorm kan krijgen in het curriculum, al dan niet geïntegreerd met andere leergebieden, en hoe we studenten in de lerarenopleidingen kunnen toerusten om dit onderwijs vorm te geven.
Projecten
KliFi en creatief schrijven om het tij te keren
Samen met een aantal masterstudenten Nederlands wordt de belangstelling voor klimaatfictie (‘klifi’) bij leerlingen in de bovenbouw van havo/vwo onderzocht. De gedachte is dat klifi in de inhoud aansluit op actuele problematiek die deze doelgroep bezighoudt en zo hun interesse voor de fictieve verwerking ervan zou kunnen opwekken.
De toekomst onzeker: leraar zijn in tijden van de klimaatcrisis
Leraar zijn in tijden van klimaatverandering is onzeker. We weten niet hoe de toekomst eruit ziet. Dit maatschappelijke vraagstuk vraagt iets van het onderwijs. In dit project willen we weten met welke onzekerheden onze leraren (in opleiding) te maken krijgen en wat voor emoties het opwekt.
Dutch Black Hole Consortium
Wij onderzoeken hoe de kennismaking met actueel fysisch onderzoek in de lerarenopleiding kan bijdragen aan begrip van wetenschap en de vorming van een beroepsidentiteit als natuurkundeleraar.
Publicaties
- Geography teachers’ pedagogical content knowledge A Systematic Review
- Kijk, luister en voel Ervaringsgericht veldwerk
- Kritische meningsvorming in het vmbo Vakinhoud als vertrekpunt
Onderwijs
Samen met de lerarenopleidingen van Hogeschool Utrecht (HU) werkt het lectoraat aan de professionalisering van opleiders en de verdere ontwikkeling van de opleidingscurricula.
“De vraagstukken van onze moderne maatschappij houden zich niet aan de scheidslijnen tussen vakken. Er zit veel rijkdom in een brede blik.”
Elwin Savelsbergh Lector Curriculumvraagstukken Funderend Onderwijs
Samenwerking
Regionaal wordt samengewerkt met diverse scholen en schoolbesturen in de omgeving van Utrecht/Amersfoort. Een belangrijke praktijkpartner op het gebied van curriculumontwikkeling is Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Daarnaast wordt samengewerkt met de Universiteit Utrecht en diverse andere universiteiten en hbo-instellingen.